Podívejte, jak nám na Západě říkají. Není to uctivé. A prý už s námi ztrácí trpělivost

15.06.2017 8:30

Známý kritik ruského prezidenta Leonid Beršidskij se ve svém aktuálním komentáři na webu zpravodajské agentury Bloomberg tvrdě pustil do České republiky, Maďarska a Polska. Označuje tyto tři státy kvůli jejich nechuti přijímat uprchlíky doslova za „vyzobávače třešniček“, což je prý ustálený německý termín (v originále Rosinenpickerei), a vyčítá jim, že chtějí získávat od EU jen výhody, ale na méně příjemných věcech se podílet nechtějí.

Podívejte, jak nám na Západě říkají. Není to uctivé. A prý už s námi ztrácí trpělivost
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Podle Beršidského už nemůže Evropská unie vypočítavý přístup Budapešti, Prahy a Varšavy dále tolerovat. „Maďarsko nepřijalo od schválení uprchlických kvót Evropskou komisí ani jednoho uprchlíka. Polsko přislíbilo uprchlíky přijmout naposledy v prosinci 2015 a Česká republika doposud přijala pouze 12 uprchlíků ze 2691 požadovaných,“ žaluje ruský publicista, který žije v německém exilu.

Beršidskij neskrývá své nadšení nad tím, že se „Evropská komise konečně rozhoupala a začala konat“. „Formálně to může skončit finančními sankcemi. Ale důležitý už je vyslaný signál, že odpadlíci mohou přijít o mnohem víc,“ píše se zadostiučiněním ruský publicista. Až zbožně v této souvislosti cituje šéfa německé SPD Schulze, který členským státům z východní Evropy vyčítá, že chtějí jen brát, ale sami nejsou ochotné nic dávat.

Anketa

Je vám líto Bohuslava Sobotky?

4%
96%
hlasovalo: 16011 lidí

„Když přijde řeč na zemědělskou politiku, tak je to z jejich strany jen ‚Ano, prosím‘. Pokud jde o dotace, slyšíme od nich to samé ‚Ano, prosím‘. Ale jakmile mají prokázat solidaritu s migrační politikou Evropské unie, tak prohlásí ‚Ne, děkuji‘. To je absolutně nepřijatelné,“ rozhorlil se Schulz, který vzhledem k bídné situace SPD i jeho samotného očividně ztrácí nervy. Po skvělém startu přišly tři porážky SPD ve spolkových volbách a šance na to stát se kancléřem povážlivě klesají.

K někdejšímu šéfovi Evropského parlamentu Beršidskij chová značné sympatie. Zmiňuje také, jak Schulz „srdnatě“ požadoval potrestání pro neliberální vlády Polska a Maďarska. Dále už z jeho strany přicházejí klasické argumenty typu „berete peníze, tak držte ústa a krok“. „Česká republika, Maďarsko, Polsko patří mezi pět největších čistých příjemců finančních prostředků EU. V roce 2015 inkasovaly 8,19 miliardy eur.“

„Zatím se však nezdá, že by hrozby zahájení řízení a uložení sankcí a pokut přineslo nějaký posun. Polská premiérka Beata Szydlová před pár dny znovu avizovala, že její země uprchlíky přijímat nebude. To samé Maďarsko, které navíc schválilo přísnější zákony pro fungování zahraničními vládami financovaných neziskových organizací. Nacionalistické vlády jen těžko ustoupí. Pokud ale přijdou o dotace, mohou mít u voleb problémy,“ doufá Beršidskij.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…