Podívejte se na leták, který včera rozdávali naštvaným Bakalovým horníkům pravicoví politici

18.09.2013 12:13

Organizace Strany svobodných občanů v Moravskoslezském kraji přichází s neobvyklým pohledem na nejnovější problémy v OKD. Podle Svobodných jsou největším problémem vysoké ekologické poplatky, daně a odvody z mezd, které mizí do kapes státu a tím zhoršují situaci firem i zaměstnanců. Právě zde by se prý mělo hledat řešení problému.

Podívejte se na leták, který včera rozdávali naštvaným Bakalovým horníkům pravicoví politici
Foto: Daniela Černá
Popisek: Protest horníků v Ostravě

Moravskoslezský kraj je podle Svobodných spjat s těžbou uhlí. Hornictví ovlivnilo nejen místní krajinu, ale i lidi, kteří zde žijí. Proto není překvapivé, že se lidé s obavami dívají na nejnovější vývoj v těžařské společnosti OKD.

Je však třeba si uvědomit základní fakta. Ceny uhlí na světových trzích klesly na polovinu, ovšem náklady na těžbu zůstaly zachovány. V současnosti se prodejní cenou nedají pokrýt ani náklady dobývání uhlí. Proto společnost musí nastalou situaci nějakým způsobem řešit.

Průměrný plat v OKD dosahuje částky 37 tisíc. Vedení navrhovalo jeho snížení o deset procent, později pod vlivem pokračujících negativních trendů o dvacet. Jenže je třeba si uvědomit, že při této mzdě musí každý horník vyprodukovat 49 500 korun. Tolik totiž činí náklady zaměstnavatele po započtení všech odvodů. Je prý velmi zajímavé, že proti dvacetiprocentnímu poklesu mzdy horníci srdnatě bojují, ale že jim stát vezme 44 procent z částky, kterou vytvoří, to nikoho nevzrušuje.

„OKD je v této chvíli v útlumu, protože nemá potřebný odbyt. Pokud se odstraní nelogické daně a poplatky, kterými je uhlí zatíženo, vzroste logicky poptávka po tomto uhlí,“ doporučují Svobodní. Důsledkem by byla zvýšená potřeba pracovní síly pro rubání uhlí a tedy pevnější pozice horníků. To by následně přispělo k rozvoji celého regionu.

Materiál rozdávaný horníkům ZDE

Na ostravské demonstraci prý Svobodní rozdávali horníkům materiál, ve kterém upozorňovali na výše zmíněný problém a jako řešení doporučovali zrušení obrovských ekologických poplatků, které zvyšují cenu uhlí a tím zhoršují jeho konkurenceschopnost.

"Majitelé OKD požadují snížení mzdových nákladů. Horníci požadují zachování mezd. Stát má dostatečné příjmy z DPH. Proč mu dávat více, než je třeba,“ ptají se Svobodní v závěru letáku. Když jej rozdávali v úterý demonstrujícím horníkům, prý s nimi většina souhlasila. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…