Podle BIS mohou slovní útoky na islám radikalizovat umírněné muslimy

27.10.2014 12:43

Bezpečnostní informační služba (BIS) loni v České republice zaznamenala široké spektrum kritických projevů k islámu, a to od umírněných vyjádření až po radikálnější slovní útoky. Uvedla to v dnes zveřejněné výroční zprávě za rok 2013. Zároveň varovala, že některé slovní útoky by mohly radikalizovat i doposud umírněné muslimy.

Podle BIS mohou slovní útoky na islám radikalizovat umírněné muslimy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

„Cílem kritiky bylo vše, co je obecně považováno za projevy islamismu v českém prostředí včetně medializovaného nošení muslimských šátků ve školských zařízeních, internetové výzvy k zapojení do bojů v Sýrii, výroků významných představitelů českých muslimů či výstavby nových modliteben," shrnuli zpravodajci.

Reakce na projevy muslimů byly podle BIS hojně publikované zejména na internetu. „Některé formy slovních útoků však mohou radikalizovat i doposud umírněné muslimy," poznamenala BIS ve zprávě. Zároveň ale dodala, že loni se v prostředí českých muslimů s žádným takovým případem radikalizace nesetkala.

I v ČR je snaha o postupné uplatňování islámského práva

Zaznamenala ale napodobování některých tendencí muslimských komunit v západní Evropě, například snahu o postupné prosazování islámského práva v ČR. Současně však zpravodajci ve zprávě podotkli, že společenské podmínky v Česku loni „nebyly vhodné" pro aplikaci dílčích částí islámského práva v české muslimské komunitě. „Proto se někteří čeští muslimové snažili zlepšit obraz islámu a islámských hodnot v očích české veřejnosti," doplnila BIS.

Letošní teroristické útoky ve světě neměly vazby na ČR

Zpravodajci loni v rámci mezinárodní spolupráce v boji proti terorismu vyhodnocovali významné teroristické útoky ve světě, mezi něž patřily útok na obchodní centrum v Nairobi, vražda britského vojáka v Londýně a bombový útok na bostonský maraton. „V souvislosti s výše uvedenými případy nezjistila BIS dalším šetřením žádné vazby do ČR," uvádí výroční zpráva. Stejně tak kontrarozvědka s negativním výsledkem prověřovala před zimními olympijskými hrami v ruském Soči, zda teroristické organizace nebudují v Česku podpůrné sítě pro narušení poklidného průběhu her.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…