Podle Nečase je chybou hloubit ideologický příkop mezi EU a státy

03.04.2012 16:28

Evropská unie je osudem České republiky, řekl dnes premiér Petr Nečas (ODS) ve svém úvodním vystoupení na společné diskusi s německou kancléřkou Angelou Merkelovou na pražské právnické fakultě. Předseda vlády poznamenal, že unie má podle jeho názoru být i nadále společenstvím suverénních států, které části své suverenity unii svěřují. Bylo by ale podle něj chybou mezi EU a členskými státy hloubit umělý ideologický příkop.

Podle Nečase je chybou hloubit ideologický příkop mezi EU a státy
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Nečas v Otázkách Václava Moravce

Nečas se vyslovil pro posílení role Evropské rady, tedy summitu hlav států členských zemí, která by podle něj při strategickém rozhodování v EU měla hrát klíčovou roli. Jen ta prý dokáže dosáhnout dohod a kompromisů v nejtěžších tématech.

V EU máme budoucnost, míní Nečas

Státy by se v EU podle něj měly odhodlat jednat více politicky. "Musíme být vůči sobě i více upřímní. Nemělo by již být tabu vyjádřit se kriticky na adresu politiky některého člena," řekl Nečas. Omylem by podle českého premiéra bylo spatřovat princip státnosti a princip evropské integrace jako vzájemně protichůdné, pokládat "EU za antipod státu a státy za nepřátele unie". Jeho ODS někdy v českém politickém prostředí čelí kritice za své údajně protievropské postoje a názory.

Nečas podotkl, že není nic dehonestujícího či negativního na konstatování, že EU je a bude společenstvím, ve kterém občané ČR žijí své životy a mají budoucnost.

"Hlavní diskuse by se tak již v ČR neměla nést nad otázkou, zda integraci a unii potřebujeme, zda v ní chceme či nechceme být. Tato otázka již byla vyřešena, byla zodpovězena a pořád nechápu, proč je každá substantivní debata nad budoucností Evropy redukována právě na ni," prohlásil Nečas. Daleko podstatnější je podle premiéra zaměření se na to, jak zlepšit fungování unie, její akceschopnost a efektivitu a jak současně posílit legitimitu jejího rozhodování.

Evropský lid neexistuje

Podle Nečase by ale institucionální systém EU neměl kopírovat ústavní systémy členských zemí a jejich rozhodovací mechanismy. "Spíše než důslednou dělbu moci mezi legislativou a exekutivou pokládám v případě nadnárodního systému za klíčové oddělení prvku originální politické moci na jedné straně a odvozené politické moci na druhé straně," vysvětlil.

Evropská komise by měla hrát roli "administrativně-exekutivního aparátu", rozhodujícího na odborném základě. Podle českého premiéra je také potřeba zabránit v EU dominanci administrativní moci na úkor moci politické. "Je třeba zamezit tomu, aby klíčová rozhodnutí byla v rukou nevolených orgánů a administrativních těles, ať už na úrovni EU nebo členských států," vysvětlil.

Evropský parlament hraje důležitou politickou roli, ale tu Nečas pokládá za doplňkovou, soustředit by se měl na legislativní činnost a kontrolu exekutivy. "Podle mého názoru nemůže zajistit legitimitu rozhodování," poznamenal český premiér. Nereprezentuje totiž evropský lid, který "zatím opravdu neexistuje". Evropský parlament podle něj ale může přispět k transparentnosti legislativního procesu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…