Podle Sobotky drží koalice z posledních sil. Dává jí měsíc, dva

20.03.2012 22:58

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jasně prohlásil, že nepředpokládá, že by dnes padla vláda. Žádná z koaličních stran nevypadá, že by se chtěla přidat k opozici a hlasovat proti. Za měsíc nebo dva to ale podle jeho slov může být úplně jiné.

Podle Sobotky drží koalice z posledních sil. Dává jí měsíc, dva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka řeční ve sněmovně

To, že levice nemá dostatek hlasů pro pár vlády, neznamená, že nebude plnit funkci opozice. Kvůli tomu prý ČSSD vyvolává hlasování o důvěře vládě. Sociální demokraté chtějí vyvolat diskuzi o jednotlivých problémech. „Naším cílem je koncentrovat sdělení a soustředit se na konkrétní výhrady,“ prohlásil Bohuslav Sobotka v Událostech, komentářích na ČT.

ČSSD plánuje ale i poté pokračovat v tlaku na vládu. Podle Sobotky se například u vlády Mirka Topolánka muselo pětkrát vyvolávat hlasování, než vláda padla. Snad to prý nebude znovu tolik pokusů.

„Koalice drží z posledních sil,“ dodal ale Sobotka. Zatím prý nic nenasvědčuje tomu, že by se v úterý chtěla jedna z koaličních stran „trhnout“, za měsíc či dva to ale může být jinak.

Podle Zbyňka Stanjury, předsedy poslaneckého klubu ODS, ale sociální demokraté nemají po případném pádu vlády co nabídnout. Pouze obecné formulace. „Vláda musí zlepšit vysvětlování svých reforem,“ navrhl však, v čem by se koalice měla polepšit. „Ne všechno, na jsme sáhli, se povedlo, ale to je normální. Kdo na nic nesáhl, nic nepokazil,“ dodal.

Podle Víta Bárty by cílem vlády mělo být také objasnění některých minulých kauz, například Mostecké uhelné. Pak budou lidé svým politikům věřit. O objasňování nynější kauzy, která se týká jeho a Věcí veřejných, se však příliš nebavil. „Vždy budu mít zameteno před svým prahem,“ prohlásil. Stanjura však tajemně připustil, že rozpad koalice kvůli soudu s Bártou je možný. Nelze prý nic vyloučit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…