Podle části Romů z romské rady stávku vyřeší odchod nespokojenců

11.05.2015 18:08

Podle některých členů rady vlády pro romskou menšinu jsou požadavky stávkujících pracovníků vládní agentury pro sociální začleňování nepřijatelné. Řešení situace vidí v odchodu nespokojených zaměstnanců. Devět zástupců Romů v radě to uvedlo v prohlášení, které zaslali ČTK. Podle vládního webu má rada téměř tři desítky členů, polovinu z nich tvoří Romové.

Podle části Romů z romské rady stávku vyřeší odchod nespokojenců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před budovou vlády proběhla demonstrace na podporu lidských práv českých Romů

Většina pracovníků vládní agentury, která má městům a obcím pomáhat zvládat potíže s ghetty a zlepšit situaci jejich obyvatel, dnes vstoupila do stávky. Žádají nezávislost své instituce na ministru pro lidská práva Jiřím Dienstbierovi (ČSSD), pod něhož spadají. Dosavadní jednání výsledek nepřinesla. 
   
"Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny jsou nuceni po této intenzivní debatě konstatovat, že zřejmě situace nemá jediné smysluplné řešení než odchod nespokojených zaměstnanců," uvedlo devět členů rady. Mezi nimi je například místopředseda rady a vedoucí sociálního odboru Prahy 14 David Beňák, šéf Společenství Romů na Moravě Karel Holomek či ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová. 
   
Podle třetiny členů rady se pracovníci agentury o konstruktivní dialog a hledání skutečného řešení nesnaží. Agentura vede "agresivní a demagogickou mediální kampaň" a její požadavky jsou nereálné a nepřijatelné, uvedli pisatelé. Dodali, že pracovníci dostali v únoru za úkol připravit projekt dalšího fungování agentury, zatím ho nepředložili. 
   
Podle stávkujících nebylo možné projekt zatím dokončit, když není jasná podoba agentury. Ministr plánoval kvůli služebnímu zákonu její reorganizaci. Agenturu jako jeden odbor úřadu vlády chtěl rozdělit na odbory dva. Změny odsunul na leden. Podle protestujících je nyní příležitost k osamostatnění agentury. 
   
Neshody se týkají i využití evropských peněz a sledování jejich účinnosti při integraci Romů. Devět členů rady uvedlo, že pokud se pracovníci nemohou ztotožnit s vládní strategií romské integrace, měli by ze služeb státu odejít. Stávkující uvedli, že projekty agentury se týkají pomoci chudým lidem včetně Romů. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…