Podle ministra zemědělství naší zemi hrozí sankce od EU, když nebude schválena podpora biopaliv

08.04.2015 14:47

Bez schválení zákona o podpoře biopaliv Česko patrně nenaplní unijní požadavky na jejich podíl v pohonných hmotách a budou mu za to hrozit sankce od Evropské unie. Na tiskové konferenci to dnes prohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). O novele zákona o spotřebních daních, která umožňuje pokračování daňového zvýhodnění vysokoprocentních a čistých biopaliv do roku 2020, mají dnes jednat poslanci.

Podle ministra zemědělství naší zemi hrozí sankce od EU, když nebude schválena podpora biopaliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Návrh má ale řadu kritiků. Mezi nimi je především exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Upozorňují zejména na to, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů. Jeho firmy jsou totiž předními producenty biopaliv v ČR. Kalousek tvrdí, že Babišova skupina Agrofert získá díky daňové podpoře biopaliv první generace pět miliard korun. Tabletový týdeník Dotyk minulý týden napsal, že společnost Preol ze skupiny Agrofert zůstala jediným tuzemským výrobcem bionafty pro Čepro a má téměř polovinu domácího trhu. Babiš se ale hájí tím, že daňově jsou zvýhodněni nikoliv výrobci, ale spotřebitelé, například dopravci.

Kalousek se už také dříve pozastavil nad tím, že návrh týkající se podpory biopaliv předkládá Sněmovně ministr zemědělství, ačkoli spadá do kompetence ministra financí Babiše a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Babiš ale tvrdí, že závazky ohledně biopaliv spadají pod Jurečkovu pravomoc.

Do roku 2020 musí mít Česko 10 % obnovitelných zdrojů v palivech využívaných v dopravě

Česko se podle Jurečky zavázalo k navýšení podílu biopaliv v pohonných hmotách před rokem 2010. "Zavázali jsme se jako členský stát k tomu, že chceme v roce 2020 mít deset procent obnovitelných zdrojů v palivech, která se využívají v dopravě," uvedl Jurečka. Požadavek je podle něj definován v evropské směrnici, která je pro Česko závazná.

Další související směrnice Česku ukládá povinnost mezi roky 2010 a 2020 snížit o šest procent produkci skleníkových plynů v dopravě. Do národní legislativy směrnici aplikoval zákon o ochraně ovzduší. Vláda se podle Jurečky rozhodla tento závazek v příštích deseti letech naplnit. "V té diskusi jsme byli zapojeni, byly tam předchozí vlády České republiky zapojeny. Ten závazek jsme přijali a rozhodli se jej v příštích deseti letech aplikovat," řekl Jurečka.

U stoprocentního biopaliva má daň činit 1,80 Kč na litr

Ministerstvo zemědělství již za Jurečkových předchůdců v roce 2013 začalo připravovat plán, který loni schválila vláda. Na jeho základě dostalo Ministerstvo financí za úkol vypracovat návrh na zachování podpory biopaliv pro dalších pět let. Návrh podporu vysokoprocentních biopaliv zachovává a zavádí u nich minimální daň, která dosud nebyla.

"Dnes, pokud by ta novela byla přijata, tak budeme poprvé zatěžovat biopaliva minimální složkou daně," řekl ministr. U stoprocentního biopaliva má podle návrhu dosáhnout 1,80 Kč za litr. Biosložka, která se přimíchává standardně do nafty a benzinu, má zůstat nadále plně zdaněna.

Pro výrobu biopaliv se používá především takzvaný metylester řepkového oleje (MEŘO), který se přidává do nafty a hlavně z cukrové řepy vyráběný bioetanol. Kritikům se z dlouhodobého hlediska rostoucí výměra energetických plodin nelíbí, vytlačují podle nich potravinářské rostliny.

Jurečka upozornil, že případné nesplnění závazku vůči EU bude sankcionováno. "Ten princip platí, že výše sankce je minimálně v hodnotě toho, co členský stát na splnění závazku musel vynaložit," řekl Jurečka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…