Podle náčelníka generálního štábu by vojenskou policii měl vést některý z jejích plukovníků

28.01.2015 14:21

Do čela vojenské policie by měl být vybrán některý z plukovníků, kteří u útvaru dlouhodobě slouží. Novinářům to dnes po zasedání sněmovního obranného výboru řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel. Podplukovníka Pavla Kříže, kterého navrhuje ministr obrany Martin Stropnický, za vhodného kandidáta nepovažuje. Kandidáty na nového náčelníka vojenské policie by podle Pavla měla nejdříve projednat personální rada, kterou Stropnický zřídil.

Podle náčelníka generálního štábu by vojenskou policii měl vést některý z jejích plukovníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Pavel novinářům řekl, že se o kandidatuře Kříže dozvěděl z médií a od ministra nedostal žádný prostor, aby se k jeho nominaci mohl vyjádřit. Své výhrady prý proto sdělil do médií.

Pavel doufá, že celý proces proběhne standardně

Dnešní stažení bodu z jednání sněmovního obranného výboru, které je podmínkou jmenování nového šéfa vojenské policie, prý pro Pavla bylo překvapením.

Novinářům řekl, že předpokládá, že "všechno proběhne standardně podle pravidel, která pan ministr sám stanovil, když svým rozkazem zřídil personální radu ministra, která mimo jiné má projednávat všechny nominace na místa s generálskou hodností".

Při projednávání by měla být podle Pavla dodržena všechna pravidla kariérního řádu. Poznamenal, že na pozici náčelníka vojenské policie by měl být jmenován dvouhvězdičkový generál. Podplukovník Kříž by tak musel být povýšen o tři hodnosti, což Pavel označil za "naprosto nestandardní". "Kdybych měl použít paralelu, je to stejné, jako kdybych z právníka pozemních sil jenom proto, že už šest let vykonává právníka pozemních sil, a má tedy povědomí o tom, co pozemní síly dělají, chtěl udělat dvouhvězdičkového velitele pozemních sil," podotkl Pavel.

Kandidáty by neměla nominovat armáda, ale...

Zdůraznil, že nikdy neřekl, že by kandidáty měla nominovat armáda. Jeho ustanovení je podle něj v pravomoci ministra, který nese plnou zodpovědnost. Kandidát by ale prý měl splňovat požadovaná kritéria. Za vhodné uchazeče proto považuje plukovníky, kteří u vojenské policie slouží delší dobu než Kříž. "Stáli by za to, aby je personální rada posoudila a vybrala z nich toho nejvhodnějšího pro plnění této funkce," poznamenal Pavel. "Pokud se budeme striktně držet pravidel, pak by měl být vybrán jiný kandidát než podplukovník Kříž," dodal.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…