Podle připravovaného zákona bude mít stát možnost vypnout internet

26.02.2012 9:01

I v České republice se začíná stát zaměřovat na boj proti kyberterorismu. Stále v boji s virtuálními útoky Česko zaostává například za Estonskem, kde mají vlastní dobrovolnickou kyberarmádu, ale přesto se u nás zostří boj proti hackerům a internetovým teroristům, informuje iDnes.cz.

Podle připravovaného zákona bude mít stát možnost vypnout internet
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Věcný záměr zákona o kybernetické bezpečnosti, který připravil Národní bezpečnostní úřad počítá s ochranou klíčových podniků a hodlá zavést i možnost, že v takzvaném stavu nebezpečí bude možné internet odpojit.

Toto opatření bude ovšem podle ředitele NBÚ Dušana Navrátila uplatněno jen výjimečně v případě masivního útoku na životně důležité komponenty komunikační a informační infrastruktury.

Spíše, než s touto vyhrocenou situací se tak lidé setkají s preventivními opatřeními. „Občané budou mít možnost získávat informace o aktuálních kybernetických hrozbách, virech a doporučených postupech pro zajištění bezpečnosti svých počítačů a počítačových sítí,“ popisuje Dušan Navrátil.

Proti hackerům bude bojovat nově zřízené Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB), o jehož vzniku rozhodla vláda už loni. Jeho hlavním úkolem pak bude komunikace s veřejností.

Centrum by mělo zajistit větší osvětu a vysvětlit lidem, jak se internetovým útokům bránit, jak jim předejít a obecně jaké jsou zásady kybernetické bezpečnosti v 21. století. Součástí národního centra má dále být i takzvaný vládní CERT (Computer Emergency Response Team), který bude koordinovat činnost při útocích hackerů. Bude i v kontaktu s podobnými, už existujícími, týmy v nestátním sektoru a v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…