Podle přirozeného práva by Zemanovo znovuzvolení mělo být neplatné, zuří psycholog

08.02.2018 12:20

Psycholog Bohumil Sláma nazývá prezidenta Miloše Zemana s oblibou psychopatem, který je podle něj zrádcem, jenž si učurává. Nyní se do něj na svém blogu na serveru Aktuálně.cz obul v souvislosti s jeho vítězstvím v prezidentských volbách. Psycholog je totiž přesvědčen o tom, že podle přirozeného práva by Zemanovo znovuzvolení mělo být neplatné.

Podle přirozeného práva by Zemanovo znovuzvolení mělo být neplatné, zuří psycholog
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Rozdíl mezi přirozeným právem a právem daným – stejně jako rozdíl mezi formálně a neformálně chápaným právem – je podle Slámových slov diskutovaný od nepaměti a spory o něj neutichnou snad nikdy. „Právo nelze ztotožnit se spravedlností a mravností; etika je konečně příliš soucitná, než aby se omezovala na souzení. Nemá-li však právo kladné etické hodnoty, nemá-li hodnoty tím, co uskutečňuje, má zato velkou mravní i životní hodnotu tím, čemu zabraňuje,“ citoval Sláma slova z článku Karla Čapka, který vyšel v Národních listech v r. 1920 a který referuje o myšlenkách předního prvorepublikového právníka a filosofa E. Svobody.

V citaci z Čapka se Sláma zaměřil především na poslední uvedenou větu, podle které by jakkoli chápané právo mělo zabránit Zemanovu znovuzvolení, protože se on, jeho tým a jeho příznivci dopustili nemalého počtu lží a zamlčování, o polopravdách a obracení věcí naruby nemluvě. „Bylo to tentokrát ještě horší než při první přímé prezidentské volbě a rozdíl mezi Drahošem a Zemanem byl tak malý, že nové podrazy nepochybně rozhodly,“ zdůraznil psycholog, který je přesvědčen o tom, že pokud se u soudu má svědčit „jen pravda a úplná pravda“, bylo to protiprávní, přinejmenším z hlediska přirozeného práva. 

Původní zdroj ZDE

A některé se zmiňovaných lží proto směle rád připomněl. „Například tvrzení, že je Drahoš pedofil, byl konfidentem StB, je to ‚vítač‘. Zeman je zdravý, je ‚mladý a plný sil‘. Všichni, kdo jeho kampaň jen trochu sledovali, jistě nalezli celou řadu dalších,“ uvedl a dodal, že například u něj podvržený novinový list, potvrzující, že Peroutka skutečně napsal článek Hitler je gentleman. 

„Tento článek zasílám Nejvyššímu správnímu soudu, který nyní rozhoduje, zda Zemanovu volbu prezidentem uzná, nebo ne,“ uzavřel s tím, že věří, že tato instituce o celé věci rozhodně správně.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …