Podle šéfa Sněmovny Hamáčka má migrační krizi řešit EU, a ne NATO

10.09.2015 10:49

Bezprostřední řešení nynější migrační krize je na Evropské unii, nikoli na Severoatlantické alianci. Shodli se na tom při dnešním jednání generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a předseda Sněmovny Jan Hamáček. Stoltenberg mluvil s Hamáčkem i o rozpočtové politice Česka ohledně obrany.

Podle šéfa Sněmovny Hamáčka má migrační krizi řešit EU, a ne NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

„Shodli jsme se na tom, že bezprostřední řešení problému s uprchlíky patří spíše Evropské unii, v tom role pro NATO příliš není. NATO má klíčovou roli při řešení dlouhodobých otázek, to znamenaná zejména znovuvybudování stability v pásu kolem Evropy, ať je to severní Afrika nebo Blízký východ,“ řekl novinářům Hamáček.

Severoatlantická aliance je podle něho v této záležitosti aktivní, když členské státy působí v koalici proti takzvanému Islámskému státu. Hlavní problém je podle Hamáčka patrně v Sýrii, v jejímž případě mluvili oba představitelé i o roli Ruska. „Jediné řešení, které je možné, je politické řešení, které se ovšem neobejde bez nějaké formy konzultace a spolupráce s Ruskem a dalšími aktéry světové bezpečnostní politiky,“ soudí Hamáček.

Pokud bude Rusko hrát konstruktivní roli ohledně Sýrie, pomůže to i v otázce Ukrajiny

Jednání by podle něho měla být zejména v Radě bezpečnosti OSN. „Pokud se Rusko rozhodne hrát konstruktivní roli například v otázce Sýrie, mohlo by to pomoci i v dalších problematických otázkách, jako je třeba Ukrajina,“ dodal Hamáček.

Stoltenberga informoval předseda Sněmovny o dohodě koaličních stran navyšovat obranný rozpočet postupně až na 1,4 procenta hrubého domácího produktu, což prý generální tajemník NATO ocenil. Hamáček zároveň připomněl, že i tak bude Česko daleko od doporučené dvouprocentní úrovně. „Co je důležité, je trend,“ dodal předseda Sněmovny.

Stoltenberg je v Česku od středy, dnes se sejde ještě s prezidentem Milošem Zemanem. Český prezident ho podle hradního mluvčího bude chtít seznámit s návrhem rezoluce OSN o vytvoření společné protiteroristické jednotky.

Při návštěvě Prahy se generální tajemník NATO setkal s vojáky amerického konvoje, který Českem projíždí na cvičení do Maďarska. Jednal také s vládní delegací vedenou premiérem Bohuslavem Sobotkou. S českými politiky mluvil o dalším směřování NATO, ale také o migraci a reakci Evropy na ni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…