Podmínky Švédska k pronájmu gripenů jsou nevýhodné, řekl Vondra

22.09.2012 18:50

Vláda i ministerstvo obrany pokládá nabídku Švédska na další pronájem nadzvukových stíhaček gripen pro českou armádu za nevyhovující. V rámci Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil Armády ČR to v sobotu na letišti v Mošnově řekl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který o záležitosti v pátek večer jednal se švédskou ministryní obrany Karin Enströmovou.

Podmínky Švédska k pronájmu gripenů jsou nevýhodné, řekl Vondra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

"Já jsem jí vysvětlil, řekl bych velmi podrobně, důvody, které mě i českou vládu vedly k závěru, že ta poslední švédská nabídka nebyla uspokojující," řekl Vondra a dodal, že v jednání budou pokračovat, dokud nenaleznou výhodné řešení pro obě zúčastněné strany. Čas k jednání je podle Vondry do konce listopadu, kdy má vláda připravit podklady pro případné vypsání nového výběrového řízení, které by bylo otevřeno i pro další výrobce letecké techniky.

Ministr obrany švédské kolegyni zároveň představil členy nového vyjednávacího týmu, v jehož čele stojí Vondrův první náměstek Vlastimil Picek. Bývalý náčelník generálního štábu ve funkci nahradil Šedivého, který odešel na post velvyslance ČR u NATO.

Vondra bude trvat na výhodných podmínkách pro ČR

Podle ministra obrany jsou jen dvě možná řešení. Buď se strany dohodnou na příznivějších podmínkách dlouhodobého pronájmu letounů, nebo se současná smlouva prodlouží o dva nebo tři roky a vláda vyhlásí nové výběrové řízení.

„Nadzvukové letectvo rozhodně chceme udržet, ale platí i druhá věc. Ekonomické možnosti státu i ministerstva nejsou neomezené, a to ekonomické hledisko je rozhodující. A já nepřistoupím na žádnou dohodu, která by nebyla pro českou stranu výhodná,“ ujistil Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…