Podnikatel Janeček: Mám indicie, že Kalouskův FAÚ má na mě "něco" najít

31.03.2012 22:02

Policie prý zahájila trestní řízení proti podnikateli a šéfovi Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Karlu Janečkovi. Informuje o tom server Prvnizpravy.cz. Podnikatel se informacemi kanceláře Šachta and Partners, nově pojmenované MSB Legal, v.o.s., prý dobře baví. Poté, co prý existuje zadání pro Kalouskovu finanční policii, aby na něj 'něco našla', budou prý podobné aktivity protistrany pokračovat.

Podnikatel Janeček: Mám indicie, že Kalouskův FAÚ má na mě "něco" najít
Foto: Archiv
Popisek: Finančník a bojovník proti korupci Karel Janeček

Na Karla Janečka podala trestní oznámení advokátní kancelář MSB Legal, v.o.s.. Tu někteří lidé označují jako penězovod pro účely tzv. kmotrovských aktivit okolo pražského magistrátu. Jméno firmy se objevilo v souvislosti s kauzou pražského podnikatele Ivo Rittiga, který měl podle Janečkova NFPK vydělávat na jízdenkách Dopravního podniku. MSB Legal, v.o.s. policii upozornila na možné krácení daně ze strany firmy RSJ, kde Janeček působil jako předseda představenstva. RSJ prý oficiálně sídlí na ostrově Mauricius, zatímco fakticky podniká v Praze. A to podle českých zákonů možné není. Podle právníků může jít o jeden z největších daňových úniků v ČR. Protikorupční policie podle MSB Legal, v.o.s. postupuje laxně.

Říkal jsem jim zm..i, ale změnil jsem to na ´černé duše´

"Informace kanceláře Šachta & Partners (MSB Legal, v.o.s.) jsou naprosté bláboly. Někteří lidé tam pracující jsou prostě negativní, konají zlo, máme pro ně označení černé duše. Používal jsem původně označení zm..i, ale pak jsem změnil názvosloví, černé duše je takový jemnější termín," reagoval pro ParlamentníListy.cz v dobrém rozmaru na článek serveru Prvnizpravy.cz Janeček.

Kroky zmíněné advokátní kanceláře vůči jeho podnikání jej prý nepřekvapují. "Mám indicie toho, že Finančně analytickému útvaru Ministerstva financí bylo zadáno, aby začal zkoumat mé finanční toky. Bylo investováno mnoho peněz, aby se na mě něco našlo," tvrdí podnikatel. Pokusy protistrany označuje jako snahu poněkud zoufalou. "Mám jistotu, že na mě opravdu nic najít nejde," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Janeček prý nikam neutíká

Nicméně jedna věc, o které MSB Legal, v.o.s. hovoří, je prý pravdivá. "Ano, odstoupil jsem z představenstva firmy na svou žádost, protože jí věnuji málo času. Zbytek té informace je opět šíření zla ze strany černých duší," dodává s pobavením Janeček. Není prý ale pravda, že by jeden z nejbohatších Čechů ´balil kufry´ a díky hrozícími stíhání zmizel v nejbližší době z ČR.

ParlamentnímListům.cz se vyjádřila také právnička a bojovnice proti korupce Hana Marvanová. "Nevím, co si mám o takových článcích myslet. Tam se hovoří o dopisu, který není veřejný, takže z něj nemůžeme čerpat informace. Pokud se v něm tvrdí, že trestní úkony už byly zahájeny, zatímco ÚOKFK tvrdí, že ne, věřila bych spíš policistům," uvedla zakládající členka iniciativy Veřejnost proti korupci. Dění okolo Janečka ji nepřekvapuje. "Tyto praktiky jsem zažila už před 25 lety, v éře skomírajícího komunistického režimu, a děje se to stále. Pokud se dotknete citlivé věci, jste perzekuován," uvedla pro ParlamentníListy.cz právnička.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…