Podporoval Zemana. A teď promluvil o ČT. Někdo nebude rád

24.10.2019 9:44

Měl by se Lubomír Volný věnovat České televizi a jejímu hospodaření, nebo radši tomu svému? Režisér Jiří Svoboda má na blogu Aktuálně.cz v této otázce jasno. Od někoho s Volného reputací by očekával spíše obsáhlou sebereflexi jeho vlastního jednání a jeho postojů. A vyložil, jak Volný obchoduje s chudobou, nadává na program Erasmus a vyzývá politiky aby „šli ven“. Očekává, že výzvu dostane také.

Podporoval Zemana. A teď promluvil o ČT. Někdo nebude rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce proti volbě nominanta hnutí ANO Petra Štěpánka na člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Včera ParlamentníListy.cz zveřejnily rozhovor s Lubomírem Volným, poslancem Jednotných – alternativy pro patrioty. Poslanec v něm vysvětloval svůj postoj k České televizi a ke zprávám, které stále leží neschválené v Poslanecké sněmovně. Řekl například, že chápe pláč poslanců demokratického bloku. Popisoval i údajný střet zájmů ředitele ČT a hospodaření ČT. „Jak jsem již mnohokrát uvedl, pokud si někdo myslí, že v ČR již není co ukrást, velmi se mýlí. ČT vlastní nejlukrativnější pozemky v Praze, ročně vybere na výpalném miliardy korun od nedobrovolných, vydíraných koncesionářů,“ řekl například. Mluvil i o „mediální mafii z Kavčích hor“.

Anketa

Myslíte si, že Piráti jsou přínosem pro českou politiku?

4%
96%
hlasovalo: 41222 lidí
Na slova Lubomíra Volného reagoval o pár hodin později Jiří Svoboda, filmový, televizní a divadelní režisér a také bývalý předseda KSČM, a to zdrcující kritikou vyjádření poslance Volného, jeho aktivit politických i podnikatelských. „Byl členem SPD, než vstoupil do bitvy s místopředsedou této strany Fialou o pozici svoji a svých příbuzných. Když souboj prohrál, založil si vlastní stranu,“ píše Svoboda a připomíná, že strana „Jednotní – alternativa pro patrioty“ dostala v evropských volbách 0,49 % hlasů.

Tento výsledek pak Svoboda spojuje s podnikatelskými aktivitami poslance: „V tom zanedbatelném veřejném kreditu hrála roli jistě skutečnost, že v letech 2012 a 2013 zakoupil několik domů ve vyloučené lokalitě Zadní Přívoz v ostravské čtvrti Přívoz. Byty v těchto zchátralých domech pronajímá převážně sociálně slabým romským rodinám za vyšší než běžný nájem. Takovéto jednání bývá označováno jako obchod s chudobou.“

Dále Svoboda připomenul, jak poslanec Volný vyzval svého kolegu z Poslanecké sněmovny Birkeho, aby „šel ven“, a také jeho výrok o programu Erasmus. „Ti lidé se vracejí ze zahraničních pobytů naprosto nekriticky nastavení vůči Evropské unii. Na Erasmus jezdí kampusoví povaleči, žijí tam ve zlaté kleci,“ tvrdil Lubomír Volný. „Jako vysokoškolský učitel (s aprobací patrně vyšší, než jakou disponuje pan poslanec) mohu říct, že program Erasmus je pro studenty velmi pozitivním poznáním a srovnáním kvality výuky na vysokých školách u nás a v zahraničí,“ říká Svoboda, který dle svého blogu působil na univerzitě Jana Ámose Komenského a v současnosti vyučuje na Vysoké škole finanční a správní.

Režisér prý očekává, že Volný ho také vyzve, aby si názory vyříkali venku. A rýpl si, že diplomová práce magistra Volného ještě nebyla dohledána. „Od autora tak ctihodné charakteristiky bych očekával spíše obsáhlou sebereflexi jeho vlastního jednání a jeho postojů,“ zakončil Svoboda svou kritiku Volného.

Celý příspěvek Jiřího Svobody ZDE

Dodejme, že Svoboda relativně nedávno „skoncoval“ i s prezidentem Milošem Zemanem. Podle svých slov věřil, že prezident bude vyvažovat zahraniční politiku do všech azimutů tam, kde se mnozí předkláněli pouze na jednu stranu, aniž získávali svou servilitou respekt. „Bohužel, prezident Zeman se začal předklánět rovněž pouze na jednu stranu. A respekt? Ve slavnostním vítání na červeném koberci? To není respekt, to jsou jen symbolické akty bez ceny, jimiž si lenní pán platí úctu a chválu, kterou mu projevuje vazal,“ podotkl Svoboda pro Britské listy.

„Znal jsem vzdělaného člověka, s nímž bylo možné hovořit o literatuře celé hodiny. Zeman-prezident se scvrkl na úporný zápas s dokazováním neomylné paměti ve sporu o neexistující článek F. Peroutky,“ dodal a prohlásil: „Prezident Zeman už není Miloš Zeman. Je mi to velmi líto. Kým býval, se vsáklo v politováníhodném sebeobdivu, a nakonec i ve lhaní.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…