Podraz, nikdo s námi nejednal. I učitelé dostanou míň a zlobí se

01.03.2023 10:35

Vládní koalice sice slíbila navýšit platy pedagogickým pracovníkům, aby od roku 2024 odpovídaly 130 procentům průměrné mzdy. Nyní však obrací. Školské odbory to nazývají faulem. Píše o tom deník Právo.

Podraz, nikdo s námi nejednal. I učitelé dostanou míň a zlobí se
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Kabinet Petra Fialy (ODS) sice přišel se zákonem z vlastní dílny o fixaci platů kantorů, na poslední chvíli však koaliční poslanci přispěchali s pozměňovacím návrhem, který plánovaný růst výdajů na mzdy pedagogů snižuje. Jak dodává deník Právo, rafinovaně. Zužuje totiž kategorie pracovníků ve školství, kterým má být zaručen plat ve výši 130 procent průměru. Hovoří jen o učitelích, nikoliv o asistentech, vychovatelkách a dalších. A zároveň také není jasné, jak se bude vypočítávat. 

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31658 lidí

Šéf školských odborů František Dobšík k tomu uvedl, že je to pro ně rozhodně zklamání. „Pokládám to za faul vůči všem pedagogům,“ řekl s tím, že vláda jde proti svému prohlášení a se svými sliby hraje podivnou hru.  

Pozměňovací návrh připravili lidovecký poslanec Marek Výborný, Petr Gazdík (STAN), občanská demokratka Renáta Zajíčková, pirát Jakub Michálek a topkař Pavel Klíma. Právě Výborný minulý týden pozměňovací návrh představil a uvedl, že jeden úvazek učitele by měl odpovídat nejméně 130 procentům průměrné hrubé měsíční nominální mzdy. Dodal také to, že hovoří jasně o učitelích. Programové prohlášení vlády přitom mluvilo o širší skupině pedagogických pracovníků.

Celou věc komentuje také Pedagogická komora. „Pokud by byl schválen pozměňovací návrh poslanců koaličních stran k novele zákona o pedagogických pracovnících a školského zákona, pedagogové se mohou rozloučit se slíbenými 130 % průměrné mzdy,“ píše na svém webu.

 „Osobně to vnímám jako podvod na všech pedagogických pracovnících, protože je tento pozměňovací návrh v rozporu s dosavadními vyjádřeními koaličních politiků i programovým prohlášením vlády a nebyl ani projednán se školskými organizacemi,“ dodává k tomu prezident spolku Radek Sárközi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…