Pohled do duše německých sluníčkářů. Takto začali řádit Zelení, když jejich spolustraník navrhl deportovat kriminálníky

07.08.2016 10:35

V Německu se po sérii teroristických útoků stále velmi bouřlivě diskutuje o integraci a o přistěhovalecké politice vlády. Někteří politici volají po řešeních, které by byla ještě před nedávnem nepředstavitelná.

Pohled do duše německých sluníčkářů. Takto začali řádit Zelení, když jejich spolustraník navrhl deportovat kriminálníky
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Až doposud přitom ostře kritizovali přistěhovaleckou politiku prosazovanou kancléřku Angelou Merkelovou především politici z Alternative für Deutschland (AfD). To se však začíná v posledních týdnech měnit a restriktivní opatření v rámci přistěhovalecké politiky již navrhují i představitelé levicových stran. Na konci července například označila Merkelové přistěhovaleckou politiku za „nezodpovědnou“ Sahra Wagenknecht z největší opoziční strany Die Linke.

Die Linke přitom od začátku migrační krize stála jednoznačně za kancléřkou Merkelovou. Postoj strany se sice oficiálně nemění, ale postoj Wagenknecht coby vlivné členky strany naznačuje, že její názor nemusí být mezi jejími stranickými kolegy ojedinělý. Aktuálně se ke zpřísnění podmínek v oblasti přistěhovalecké politiky vyjádřil také starosta téměř stotisícového města Tübingen a člen strany Die Grünen Boris Palmer.

V rozhovoru pro Stuttgarter Zeitung Palmer konstatoval, že pokud třeba i uprchlíci z válkou postižené Sýrie nebudou dodržovat německé zákony a normy chování, měli by být deportování do své mateřské země. „Jak mám vysvětlit rodinám obětí, že agresivní násilník, který ublížil jejich rodinnému příslušníku, může dál žít v Německu?“ podivuje se Palmer, který stojí v čele města již deset let a v rámci Zelených patří k poměrně viditelným tvářím.

Z jeho úst zazněl ve zmíněném rozhovoru logický argument, že se neválčí po celé Sýrii a pachatelé trestných činů spáchaných v Německu by tak nebyli vráceni do válečného konfliktu, což ostatně zapovídají veškeré mezinárodní dohody. Přesto Palmer neušel zdrcující kritice z nejvyšších stranických pozic. Tvrdě jej „sepsula“ zejména šéfka strany Simone Peter, která jeho návrh na deportaci Syřanů zpět do jejich země na svém Twitteru označila za „Palmerovo klasické blábolení“.

Do Palmera se však pustili i poslanci, kteří zasedají za Zelené v Bundestagu. „Z Tübingenu se může zdát velmi snadné uvažovat o deportacích Syřanů pryč z Německa. Palmer by měl lépe formulovat své myšlenky, jinak se nemůže divit, že se mu dostane tak odmítavých reakcí. Násilné skutky spáchané v Německu by měly být řešeny prostřednictvím německého trestního práva. Deportace Syřanů zpět do Sýrie je z mého pohledu skutečně cynický návrh,“ uvedla poslankyně Britta Hasselman.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…