Pohroma pro svět, pro Česko zvlášť. Odborníci varují: Toto covid provede s ekonomikou

25.11.2020 18:58

Nemoc covid-19 bude mít na světovou ekonomiku prý větší dopad než velká finanční krize před dvanácti lety. Pro rok 2021 proto musejí firmy počítat s propadem poptávky a opožděnými platbami za faktury. Česká republika jako exportní ekonomika bude prý zasažena citelně. Říkají to odborníci globální finanční společnosti Atradius.

Pohroma pro svět, pro Česko zvlášť. Odborníci varují: Toto covid provede s ekonomikou
Foto: pixabay.com
Popisek: Krize - ilustrační foto

Anketa

Zažili jste v posledních dnech potíže s nakupováním?

15%
85%
hlasovalo: 8032 lidí

Světová ekonomika se letos propadne o 4,3 %, očekávají analytici úvěrové pojišťovny Atradius. Negativní dopad pandemie covid-19 je tak větší, než tomu bylo v případě globální finanční krize z let 2008 a 2009. Řada zemí navíc nyní čelí druhé vlně pandemie, kvůli které znovu dochází ke zpřísňování karanténních opatření. Firmy proto budou i v roce 2021 čelit propadu poptávky a zhoršené platební morálce. Rychleji budou prý přibývat také insolvence.

I když byl dopad pandemie náhlý a silný, nejnovější výsledky průzkumu Barometr platební morálky, který provádí úvěrová pojišťovna Atradius, ukazují, že Evropa je sice pod tlakem, ale mohlo by být i hůře. Důvodem jsou údajně hlavně programy vládní pomoci, jež jednotlivé státy včetně České republiky přijaly.

České firmy přesto podle průzkumu patří mezi nejvíce zasažené v Evropě. Nepříznivý dopad pandemie na tržby letos pocítily téměř dvě třetiny z nich, 47 procent dotazovaných podniků se potýká i se zhoršením cashflow. „Příčinou je především vysoká závislost tuzemské ekonomiky na exportu. Z dotazovaných zemí ve východní Evropě vykazují větší nepříznivý dopad pandemie jen Bulharsko a Slovensko,“ říká ředitelka české pobočky úvěrové pojišťovny Atradius Markéta Stržínková.

Podpora vlád bude pro mnoho společností důležitá i příští rok. Zásadně bude zasažen sektor cestovního ruchu a pohostinství. Kvůli recesi, v níž se eurozóna v důsledku pandemie ocitla, ale počítají s propadem poptávky i firmy v dalších odvětvích. Dalším problémem, který firmy čeká, je pokračující nárůst opožděných plateb.

„Bez výjimky každá dotazovaná země v Evropě hlásí zvyšující se objem opožděných plateb. Ve srovnání s obdobím před pandemií je nárůst v průměru dvoutřetinový, upozorňuje člen představenstva společnosti Atradius Andreas Tesch. Světová ekonomika i hospodářství jednotlivých zemí se podle něj budou s dopady současné krize vyrovnávat ještě několik let, ve kterých je proto třeba počítat se zvýšenou pravděpodobností výskytu insolvencí.

Společnost Atradius patří mezi celosvětové lídry v oblasti pojištění pohledávek, poskytování záruk a vymáhání pohledávek. Působí v 54 zemích po celém světě, ve kterých se může spolehnout na více než 160 vlastních poboček a 3 300 zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…