Pojišťovny navrhují spojit špičkové ústavy s fakultní nemocnicí

11.11.2012 7:28

V Praze se znovu mluví o sloučení dvou špičkových ústavů pod Všeobecnou fakultní nemocnici. Ústav hematologie a krevní transfuze a Revmatologický ústav dostanou od pojišťoven smlouvy jen na dva až tři roky. Pak se musí rozhodnout, co bude s nimi dál. Napsal server Aktuálně.cz.

Pojišťovny navrhují spojit špičkové ústavy s fakultní nemocnicí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Kapačka s krví

Ředitel VZP Pavel Horák radí, aby se oba ústavy začlenily do fakultní nemocnice. „O velikosti jejich lůžkového fondu není pochyb. Ani o potřebnosti celého spektra péče,“ řekl Aktuálně.cz.

VZP se ústavů nechce zbavit. Jsou pro ní lukrativní

Ústavy jsou pro VZP velmi lukrativní, protože poskytují specifickou péči. Mají proto od VZP vysoké základní sazby.

Server zjistil, že největší zdravotní pojišťovna zaplatila Ústavu hematologie a krevní transfuze v roce 2010 přes 570 milionů korun za péči o pacienty. Revmatologickému ústavu vyplatila 203 milionů.

Ústavy by se tedy měli začlenit pod Všeobecnou fakultní nemocnici, kterou řídí bývalá ministryně Dana Jurásková. Tuto možnost připustili také zástupce Svazu zdravotních pojišťoven.

Řešení navrhne ministerstvo zdravotnictví

"Mohl by se snížit počet oddělení, ale má to také své personální dopady. Ministerstvo by to přesto mělo zvážit," řekl serveru Aktuálně.cz místopředseda Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Rozhodnutí záleží na ministerstvu Leoše Hegera (TOP 09). Podle mluvčího Vlastimila Sršně se budou návrhy na restrukturalizaci řešit v následujícím období.

O sloučení ústavů se uvažovalo už v době, kdy byl ministrem zdravotnictví Tomáš Julínek. Tehdy ale k tomu nedošlo, protože hrozilo, že by ústav hematologie přišel o významnou světovou akreditaci JCI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…