Pokračování vládní krize. Topka zažije slizké a odporné Velikonoce

04.04.2012 23:02

Podle grémia Věcí veřejných měli straničtí ministři podat premiérovi demisi. Zmínění ministři to ovšem odmítli. Koaliční politici od prohlášení grémia VV, že nejmenší vládní strana odstupuje z vlády, měnili svá vyjádření jako na obrtlíku. Výsledek? Dozvíme se v úterý. Údajně má být definitivní.

Pokračování vládní krize. Topka zažije slizké a odporné Velikonoce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o důvěře vládě

Předseda VV začal celou povedenou eskapádu vyjádření a změn. A to když během včerejších událostí komentářů stihl vrazit jednu ránu pod pás vlastnímu místopředsedovi Tomáši Jarolímovi. Ten, na grilu mezi Kalouskem a Němcovou, prohlašoval, že dnes prostě podají véčkařští ministři demisi a basta.

John však mezitím prozradil serveru Lidovky.cz, že to s tím dnešním podáváním demisí nemusí být tak žhavé. Že je na to vlastně čas. Aby měl předseda strany Věci veřejné věci pod kontrolou, požádal své ministry, ať dají demise do jeho rukou.

Teď pro změnu zase ministři VV vypekli svého předsedu. V podstatě mu oznámili, že se jim z vlády nechce a že vlastně žádnou demisi podávat nebudou.


Vše k rozvíjející se vládní krizi sledujeme ZDE

Předčasné volby by nebyly tím správným řešením, proto trpíme Věci veřejné, říká Langšádlová

Premiér, který poměrně prozíravě řekl, že „pokud“ ministři Věcí veřejných podají demisi, vláda končí, tak řekl, že jednání s VV proběhne po Velikonocích. Pak se rozhodne, co si vláda vlastně vykoledovala.

Takže minimálně do úterka slovy koaličního partnera Miroslava Kalouska „něco tak slizkého a odporného, jako jsou Věci veřejné, z politiky nezmizí“.

V dnešních Událostech, komentářích tak pokračoval seriál trojkoaličních vyjednávání. Tentokrát VV svého zástupce nevyslaly, takže byl větší prostor na otázky, proč vlastně ODS a TOP 09 jsou ve vládě s „něčím odporným a slizkým“, co se musí ještě, alespoň dle včerejších slov Miroslavy Němcové, doučovat, jak že se vlastně ta politika dělá.

Podle slov dnešního hosta Událostí, komentářů místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové, která se nejprve nezapomněla za poslední extempore Věcí veřejných omluvit, ani předčasné volby by nebyly tím správným řešením. Zhoršily by to totiž pozici ČR.

Potřebujeme vládu, která odvrátí zemi od řecké cesty, tvrdí Pospíšil

I podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je hlavní motivací pro udržování vlády skutečnost, že by další volby ohrozily politickou a ekonomickou stabilitu země.

„Primární záležitost je mít zde vládu, která odvrátí tuto zemi od možnosti být druhým Řeckem,“ vysvětluje Pospíšil.

Podle obou diskutujících je potřeba schválit rozpočtové rámce a vládní závazky ke krokům, které by měly ke stabilním rozpočtům vést. Jako hlavní zdůrazňuje Langšádlová redukci úřadů, zpomalení valorizace důchodů, zvýšení DPH.

Do úterka a se závazky, jinak se národ dočká vytoužených voleb

Ani TOP 09, ani ODS se dle slov svých představitelů předčasných voleb nebojí. „Kdybychom nebyli v ekonomické krizi, tak už by byly předčasné volby, takhle musíme být opatrní,“ naznačuje Pospíšil důvody, proč zůstává jeho strana ve vládě s partnerem, o kterém si evidentně představitelé ODS nemyslí nic hezkého.

Aby si „jančení“ Věcí veřejných ODS a TOP 09 pojistily, přijdou na úterním jednání na přetřes právě závazky ke krokům zaručujícím stabilitu rozpočtů. „Pokud v úterý nedojdeme k dohodě, tak ty předčasné volby budou. Nebojíme se jich. Vnímáme tu agónii, ale vnímáme i stinné stránky předčasných voleb,“ slibuje v Událostech, komentářích divákům Helena Langšádlová.

Předčasné volby si přitom v současné době přeje, alespoň podle průzkumů veřejného mínění, většina obyvatel.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…