Pokračujte v boji za socialismus, napsala KSČM do Koreje. Hrozí vyšetřování

27.12.2011 8:22

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podle dnešních Lidových novin nepřímo vyzval, aby se policie zabývala kondolencí českých komunistů k úmrtí severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Předseda KSČM Vojtěch Filip minulý týden ocenil zesnulého slovy, že "se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu". Filip nevidí na své kondolenci nic závadného.

Pokračujte v boji za socialismus, napsala KSČM do Koreje. Hrozí vyšetřování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

"Česká republika má s KLDR normální diplomatické styky. Poslal jsem jen běžné vyjádření soustrasti a nevidím na tom nic divného. Stejně tak jsem držel minutu ticha za Václava Havla," řekl LN Filip. V dopise do Severní Koreje například napsal, že "KSČM pevně věří, že Korejská strana práce i nadále povede hrdinný boj za obranu socialismu ve vaší krásné zemi".

Podle Pospíšila by měly orgány činné v trestním řízení šetřit, zda Filip neporušil zákon, když vyjádřil sympatie k hnutí založenému na potlačování lidských práv a svobod. "Můj první dojem je, že se nejedná o trestný čin, spíše o nepřímé jednání. Vyjádření sympatií tam ale je," míní ministr spravedlnosti. Za porušení zmíněného zákona hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.

Nebude to jen tak, upozorňují právníci

Podle právníků by ale bylo hodně obtížné hnát šéfa českých komunistů před soud. Jako poslanec by musel být sněmovnou zbaven imunity, zároveň není jisté, zda kondolence vůbec naplňuje skutkovou podstatu takového činu.

Další vládní politici míní, že by trestní oznámení předsedovi KSČM zbytečně přidávalo na popularitě. "Nezazlívám mu to, čekal bych to od něj. Jen se ukazuje, odkud pan Filip pochází a co vyznává," uvedl místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím. "Jeho slova se určitě dají chápat jako podpora režimu, který potlačuje lidská práva. Je potřeba tyto signály vnímat a vzpomenout si na ně, až bude KSČM vykládat, jak je demokratickou stranou," řekl šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…