Pokud bude IS poražen, zorganizuju nové volby, řekl Asad po jednání s ruskými představiteli

25.10.2015 16:16

Syrský prezident Bašár Asad jepodle svých slov připraven zorganizovat prezidentské a parlamentní volby v Sýrii a zúčastnit se jich, bude-li si to přát syrský lid. Uspořádání voleb ale podmínil předcházejícím osvobozením země od radikálních bojovníků ze skupiny skupiny Islámský stát (IS).

Pokud bude IS poražen, zorganizuju nové volby, řekl Asad po jednání s ruskými představiteli
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Podle Asada povede eliminace teroristických skupin k politickému řešení, o které usilují Sýrie a Rusko. Současný syrský prezident to podle agentury SANA řekl při setkání s delegací ruských poslanců v Damašku. Za teroristy Asadova vláda přitom považuje všechny skupiny, které bojují proti jejímu režimu.

"Je připraven uspořádat volby za účasti všech politických sil, které si přejí, aby Sýrie prosperovala," ale teprve až bude Sýrie osvobozena od džihádistů ze skupiny IS, řekl agentuře RIA-Novosti poslanec Alexandr Juščenko, který se s dalšími ruskými zákonodárci a osobnostmi zúčastnil asi devadesátiminutového setkání s Asadem.

Rusko odmítlo krytí ostatním skupinám bojujícím proti IS

Dalšího člen ruské delegace, poslanec Dmitrij Sablin, agentuře TASS řekl, že Asad při dnešní schůzce v prezidentské rezidenci ocenil efektivnost ruské vojenské operace v Sýrii, která podle něj překračuje očekávání.

V sobotu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že je načase připravovat se na volby v Sýrii. Postoj západních států se, zdá se, mění a obrací se ke "správnějšímu chápání" situace v Sýrii, řekl Lavrov. Šéf ruské diplomacie zároveň oznámil, že ruské síly v Sýrii jsou připraveny poskytovat vzdušné krytí opozičním silám bojujícím proti Islámskému státu. Takové sdělení zaznělo z Moskvy poprvé, připomněla agentura AFP.

Ruská parlamentní delegace přicestovala do Damašku v pátek. Přivezla s sebou humanitární pomoc v podobě léků a dětské výživy. Tento týden už také Asad byl v Moskvě na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…