Pokud by Rusko prohrálo válku... Padly dva scénáře

26.11.2022 6:53 | Ze sítí

Členové strany Svobodných Jiří Payne a Miloslav Bednář debatovali o tom, jaká kvůli ruské agresi proti Ukrajině čeká Ruskou federaci budoucnost. Možností je podle názoru obou pánů hned několik, ale naděje na demokratizaci Ruska prý není nijak velká.

Pokud by Rusko prohrálo válku... Padly dva scénáře
Foto: Repro TASS
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Podle Bednáře se budoucnost Ruska bude odvíjet od toho, zda Ukrajina uhájí svou nezávislost a své území, nebo si ji Rusko podmaní.

„Zatím to vypadá tak, že je Rusko mnohem slabší. Mnohem slabší, než jsme předpokládali. Že je ruská armáda v mnohem horším stavu, než to vypadalo na první povrchní i druhý povrchní pohled. Pokud by Rusko tuto válku prohrálo, teď je skutečně pravděpodobnější, že ji prohraje, tak by v Rusku došlo ke změně politického vedení, de facto diktátora Vladimira Putina, ale je otázka, kdo by nastoupil po něm,“ uvedl Bednář v diskusi na serveru YouTube.

Upozorňoval, že v dějinách Ruska 20. století platilo, že po válkách, které carské Rusko či Sovětský svaz prohrály, nastala v největší zemi světa politická změna.

„A pokud Rusko nyní prohraje válku, tak máme naději na něco podobného,“ pokračoval Bednář s tím, že dnes není jasné, jak by taková politická změna probíhala. Teoreticky je prý možné, že se Rusko rozpadne na několik částí, ale nelze to říct s jistotou. Ale tlaky na rozdělení Ruské federace budou podle Bednáře veliké.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34786 lidí
Payne doplnil, že ruský parlament schválí všechno, co si vládce Kremlu usmyslí, takže v Rusku dnes probíhá jen hra na demokracii. Ale po válce by podle něj mohlo dojít k tomu, že by i v Rusku došlo nějakým pokusem k další demokratizační vlně.

Druhou možností je podle bývalého europoslance Payneho, že si na Putinovo místo sedne nějaký jiný oligarcha a diktatura bude pokračovat v obměněné podobě.

I Bednář má za to, že mohou nastat oba tyto scénáře. A pokud jde o snahu Rusko demokratizovat, Bednář to nevidí příliš nadějně.

Mimo jiné i proto, že i kdyby Rusko prohrálo, nebude možné vést ho k demokratizaci tak, jako se to stalo v roce 1945 v Německu. V Německu to totiž šlo mimo jiné i proto, že západ Německa okupovaly demokratické režimy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…