Pokud by si ho spojili s Pavlem... Zhrození nad výroky zástupce vojenské kanceláře prezidenta

02.10.2023 20:28 | Monitoring

Seminář Dezinformace a hybridní působení, reakce státních a veřejných institucí, jenž se konal v Poslanecké sněmovně v uplynulých dnech, přinesl zajímavá zjištění, například tvrzení premiéra Petra Fialy, že nikdy nechtěl zavádět cenzuru, nebo informace o tom, že zástupce vojenské kanceláře prezidenta Pavla nezná ani pravopis, ani dějiny a stal se zřejmě obětí ukrajinské dezinformace, témata v novém díle pořadu Aby bylo jasno přinesla Jana Bobošíková.

Pokud by si ho spojili s Pavlem... Zhrození nad výroky zástupce vojenské kanceláře prezidenta
Foto: Hana Brožková
Popisek: Armáda slaví 30 let své existence. Součástí exhibice na pražské náplavce byl například seskok výsadkářů a záchranářů z vrtulníku do Vltavy

V samém úvodu se Jana Bobošíková věnovala konference s názvem Dezinformace a hybridní působení, reakce státních a úředních institucí, která se v minulých dnech konala na půdě Poslanecké sněmovny, při níž padla například slova o tom, že premiér Petr Fiala nikdy nechtěl cenzuru.

Konferenci zaštítil předseda výboru pro bezpečnost Pavel Žáček z ODS. Na začátku konference citoval poslanec ODS Žáček předsedu ODS premiéra Petra Fialu. To je ten premiér, který neváhal zřídit místo vládního zmocněnce pro dezinformace, toho se pak musel pro neschopnost zbavit, agenda boje s dezinformacemi však na Úřadu vlády zůstala. „Úkolem vlády určitě není zavádět cenzuru a já bych byl první, kdo by se proti tomu postavil,“ citoval Žáček předsedu vlády Petra Fialu.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34155 lidí
V rámci přednášky vedoucí komunikace KRIT představil pilíře fungování strategické komunikace. „Víte, že nástěnkám a plakátům se na Rakušanově ministerstvu říká public service announcement? Takže až uvidíte plakát o úspěších Fialovy vlády, uvědomte si, že to není jen tak nějaký obyčejný plakát, ale za vaše peníze vytvořený public service announcement,“ dodává Jana Bobošíková.

„Pokud si myslíte, že perly typu ‚vláda nechce zavádět cenzuru‘ nebo nástěnky anglicky už nejdou ničím překonat, hluboce se mýlíte,“ pokračuje moderátorka.

Ta následně upozornila na Kancelář prezidenta republiky Petra Pavla, konkrétně pak na zástupce náčelníka vojenské kanceláře Otakara Foltýna. Aby nenechal o své kompetentnosti nikoho na pochybách, zdůraznil, že jde na seminář představit nikoli pohled instituce, ale výhradně své osobní názory: „Na začátek musím uvést, že prezentuji osobní názory a nikoliv názory Ministerstva obrany, Armády České republiky nebo vrchního velitele ozbrojených sil,“ uvedl Foltýn na semináři.

K tomu Bobošíková poznamenává: „V Aby bylo jasno nechápeme, proč chodí zástupce vojenské kanceláře prezidenta republiky prezentovat za naše peníze do Poslanecké sněmovny své osobní názory,“ pozastavuje se.

Poté však pobaveně dodává, že po zhlédnutí prezentace Petra Foltýna pochopila, že jeho předběžná opatrnost byla nutná: „Pokud by si diplomati spojili jeho výroky s naší hlavou státu, vrchním velitelem ozbrojených sil, nestačili by žasnout,“ dodává.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
K dezinformacím na konferenci například zaznělo, že velitel Černomořské flotily admirál Sokolov je podle Foltýna mrtvý muž. „Admirál Sokolov byl, a díkybohu byl, velitelem Černomořské flotily, dnes byla potvrzena informace, že zahynul při úderu ukrajinských ozbrojených sil na velitelství Černomořské flotily, takže sláva Ukraini,“ uvedl Foltýn na semináři 25. září.

„O tom, zda admirál Sokolov skutečně zahynul, panovaly dohady ve světovém tisku, podle rozhovoru v ruských médiích admirál Sokolov žije. Podle soukromého názoru zástupce vojenské prezidentské kanceláře je ovšem dočista mrtvý. Tak nevíme, nakolik šíří vojenská kancelář prezidenta republiky soukromé názory o ztrátách ruského námořnictva nebo nakolik se stala objektem dezinformací,“ dodává Jana Bobošíková.

Plukovník Foltýn na semináři rovněž vysvětloval, že v informačním prostředí jsou ohroženy „naše mozky“. „V informačním prostředí máme také lidskou dimenzi, prostě naše mozky, a v rámci kognitivního válčení se mozky v České republice stávají ohroženější než muniční sklady, tanky nebo vojenské zařízení,“ prohlásil.

„Od Foltýna jsme se také dál dozvěděli třeba, že ve slově sexy se píše měkké i, ještě že mluvil sám za sebe, v Aby bylo jasno předpokládáme, že jeho vrchní velitel by chtěl být spíše sexy s y, jak to ostatně ukládají pravidla českého pravopisu,“ přidala Bobošíková komentář k Foltýnově zveřejněnému textu.

Kromě jiného Foltýn uvedl, že nejznámějším judistou není Luděk Sobota, ale Putin. A že proruský troll se krmí strachem, hněvem a občané mu to nemají dávat zadarmo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zcela jasně definoval význam slova "dezinformace " prezident Zeman., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAjkaBajka , 03.10.2023 2:50:45
Podle jeho vysvětlení nejvíce dezinformací nám neustále předkládá vláda , protože oni dobře vědí, že nám lžou kvůli svému prospěchu. Kdo šíři , byť i nesmysly, ale je o své pravdě přesvědčen, nešíři dezinformace, ale pouze svůj názor , na který má každý právo. Jestliže by vláda trvala na tom, ze šíři pravdu a byla by o tom i vnitřně přesvědčena dala by se přirovnat ke slovnímu hodnocení lékaře Švejka , který ho následně ohodnotil těmito slovy: "Jde vrozený kreténismus zde přítomného Švejka ".

|  13 |  0

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…