Pokud by v Evropě všichni brali a nikdo nedával, rozpadla by se, tvrdí Keller

08.03.2012 11:29

Europoslanec Jan Zahradil nedávno zopakoval postoj ODS k Evropské unii. Česká republika by z ní neměla vystupovat, ale ani se více integrovat. Stát by měl co nejvíce využít výhody, které pro něj členství představuje, a k ničemu se nezavazovat. Co by se stalo, kdyby se takto zachovaly všechny státy? Zamýšlí se sociolog Jan Keller v Právu.

Pokud by v Evropě všichni brali a nikdo nedával, rozpadla by se, tvrdí Keller
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

V pojetí občanských demokratů by Evropa měla být pouze volným trhem, kde budou jednotlivé země prokazovat svou konkurenceschopnost v nelítostném trhu. I v Evropě jsou tací, kteří smýšlejí podobně. Chtějí, aby se zde uplatňovala vzájemná rivalita států a vzájemný neúprosný boj.

Podporujeme firmy a zvyšujeme schodek. Díry pak látáme z evropských peněz

Strana premiéra Petra Nečase (ODS) se obává, že dohoda o fiskální unii by mohla její dosavadní strategii (získávat výhody a vyhýbat se závazkům) ohrozit. Zatím ale není jasné, jak by k tomu mohlo dojít, protože fiskální pakt nebrání zemím chovat se jako doposud. Píše Keller v Právu.

Snižováním daní právnickým osobám a úlevami pro cizí investory se do Česka přitahují pracovní místa v rámci procesu delokalizace. Díry v rozpočtu, způsobené velkorysými daňovými úlevami pro firmy a velké podnikatele, se stát snaží látat pomocí evropských peněz. Ty k nám ovšem plynou ze zemí, kterým svým daňovým dumpingem zvyšujeme nezaměstnanost, připomíná Keller.

Pokud by se všechny země chovaly jako Česko, zcela by vyždímaly Evropu

Potřebujeme být členy Evropské unie, abychom dále měli finance na zlepšování životního prostředí, na podporu vědy a výzkumu, na dopravní infrastrukuturu od dálnic až po cyklostezky a na mnoho dalších věcí. Peníze potřebujeme na to, na co sami nemáme z důvodu podbízení se cizím firmám.

ODS vydává za český národní zájem obírání Evropy o pracovní místa a ždímání dotací. Pokud by se takto chovaly všechny země, došlo by k poklesu daní na nulu a chtivost po výživných dotacích z Bruselu by se zvýšila.

Pokud by Evropa fungovala jako volný trh, kde všichni berou a nikdo nedává, došlo by k jejímu rozpadu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…