Pokud dojde na rozpočtové provizorium, odnesou to platy učitelů, varuje Schillerová

17.12.2020 18:57

V případě, že Poslanecká sněmovna neschválí státní rozpočet na příští rok, začne se Česko od 1. ledna řídit rozpočtovým provizoriem. To by podle ministryně financí Aleny Schillerové mělo nežádoucí dopad na platy učitelů, vychovatelů a nepedagogických pracovníků. Nemohly by se jim zvýšit platy až o devět procent, jak bylo původně v plánu, informuje server iDNES.cz.

Pokud dojde na rozpočtové provizorium, odnesou to platy učitelů, varuje Schillerová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Pedagogové si podle plánu mají od ledna polepšit o devět procent a nepedagogičtí pracovníci o 4,3 procenta. Zvýšení ohodnocení by se muselo odložit také pracovníkům v sociálních službách. Po technické stránce budou podle šéfky státní kasy Schillerové mechanismy na Ministerstvu financí na tento výjimečný stav připraveny.

„Provizorium je vlastně nouzový stav ve státním rozpočtu, znamenalo by extrémní míru nejistoty a nemožnost využívat nároky z nespotřebovaných výdajů, což by ohrozilo investice i vládní pomoc. Provádět by nešlo žádné přesuny mezi kapitolami, a to ani z vládní rozpočtové rezervy. Zejména v krizovém období to může být velmi nekomfortní situace,“ uvedla Alena Schillerová.

V případě rozpočtového provizoria by nebylo například také možné vypisovat nové dotační tituly. „Může to přímo narušit plynulost další pomoci ekonomice, ale také investiční akce, rozvoj regionů a čerpání evropských peněz,“ uvedl resort.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…