Pokud vláda nedostane brzy důvěru, mohla by padnout, píše Dolejš

11.11.2012 12:27

Poslanec KSČM Jiří Dolejš odpovídá čtenáři ParlamentníchListů.cz, kterého zajímá schvalování daňového balíčku spojeného s důvěrou vládě. Podle něj je možné, že se nestihne projednat státní rozpočet, jelikož Senát má na zamítnutí balíčku 30 dnů. Navíc na vyslovení důvěry má vláda 3 měsíce.

Pokud vláda nedostane brzy důvěru, mohla by padnout, píše Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za KSČM Jiří Dolejš

„Vládu ve smyčce kterou si sama upletla ale drží jiné termíny. Na projednání zákona schváleného poslaneckou sněmovnou v senátu je lhůta 30 dnů. Jestliže byl zákon schválen 7. listopadu, tak se podle zákona pořád nic neděje. Problém je v tom, že senát zvažuje, že to neprojednání v listopadu, ale až na další schůzi, tj. až 5. prosince,“ píše Dolejš.

Do Poslanecké sněmovny tak senátní veto dorazí před Vánocemi. „A tady vzniká také problém s projednáváním návrhu státního rozpočtu na rok 2013, které mělo jít do finále (tzv. třetí čtení) podle zpraveného harmonogramu od 19. prosince. Zákon v té době už musí mít za sebou i prezidentský podpis a vyjít ve Sbírce zákonů,“ odpovídá poslanec.

Pokud vláda požádá o důvěru spojenou s nějakým zákonem, má na projednání tři měsíce. „Jinak může prezident rozpustit parlament. A i když to není explicitně psáno, má se za to, že se to vztahuje i na další hlasování - tedy včetně vet. Pokud by tomu tak bylo, tak tato lhůta končí počátkem prosince,“ vysvětlil Dolejš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…