Policejní odposlechy! Letošní volby budou i o svobodě a ochraně soukromí, udeřil Ivan Langer

03.03.2017 10:10

Soukromá vysoká škola v Praze CEVRO Institut se obsáhle vyjádřila k ochraně soukromí v České republice. Své k tématu připsal i předseda správní rady školy Ivan Langer, exministr vnitra za ODS. Svoboda a soukromí jsou podle jeho názoru zcela zásadní hodnoty, které stojí za to chránit. Boj o ně se odehraje i v letošních podzimních volbách.

Policejní odposlechy! Letošní volby budou i o svobodě a ochraně soukromí, udeřil Ivan Langer
Foto: CEVRO Institut
Popisek: MUDr. Mgr. Ivan Langer, predseda spravni rady vysoke skoly CEVRO Institut

Na konci února se vůbec poprvé sešla Stálá komise pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, použití sledování osob a věcí a rušení provozu elektronických komunikací. CEVRO Institut k tomu poznamenává, že zasvěcení poslanci už nechtějí připustit sporné narušování soukromí občanů.

Členové komise vyzvali vládu, aby do Sněmovny předložila návrh zákona, v němž bude „vypuštěno oprávnění státního zástupce udělovat policejnímu orgánu písemné povolení ke sledování osob a věcí, při kterém mají být pořizovány zvukové, obrazové nebo jiné záznamy, podle § 158d odst. 2 trestního řádu; tato pravomoc by měla být svěřena výlučně soudu“, píše CEVRO institut.

Současně s tím komise doporučuje, aby byla zajištěna náležitá evidence tohoto typu důkazů, aby o odposleších byly informovány sledované osoby, jestliže se ukáže, že při odposleších nebyly zjištěny skutečnosti důležité pro trestní řízení, a aby byly tyto materiály náležitě zlikvidovány. Odposlouchávaná osoba, která se ničeho nedopustila, má prý pramalou šanci dozvědět se, že byla odposlouchávána.

CEVRO Institut má za to, že odposlechy byly v minulosti nadužívány a státní zástupci s policií si jejich nasazováním jen ulehčovali práci. Odposlech by prý měl být až poslední možnost. Autor textu působící na CEVRO Institutu pravděpodobně naráží na kauzu Davida Ratha, kde soud smetl ze stolu odposlechy Ratha a dalších obviněných. Ukázalo se totiž, že nebyly povoleny zcela v souladu se zákonem.  

„Policejní orgán nesmí rezignovat na klasickou operativní práci při vyhledávání, objasňování a vyšetřování trestných činů. Není tedy možné, aby se policejní orgán ve stále větší míře spoléhal na odposlechy, a to včetně prostorových, neboť se skutečně jedná o závažný zásah do základních práv a svobod jednotlivce. Aby byl tento princip prolamování a omezování základních lidských práv a svobod výhradně na základě zákona naplno respektován, je nezbytné garantovat, že policejní orgán využívá při odhalování či dokumentování trestné činnosti sledování osob prostřednictvím odposlechů pouze v odůvodněných případech. Proto je zapotřebí sjednotit praxi nasazování odposlechů a podmínit jejich používání povolením soudu,“ konstatuje autor textu.

K tématu se rázně vyjádřil na Facebooku i exministr vnitra za ODS Ivan Langer. „Svoboda a soukromí jsou hodnoty, které mají konkrétní podobu a obsah! Těm, kteří v ně věří, stojí za to za ně zas a znovu bojovat a chránit je! Obzvláště v dnešní době, plné jejich relativizace, nerespektování a omezování, je to boj více než aktuální! I o tom, v jaké republice chceme a budeme žít, rozhodnou (moji milí fejsbukáři) letošní volby...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…