Policejní odposlechy novinářů. Šlo o Dalíka a korupci kolem Pandurů

26.07.2014 7:59

Detektivové z protimafiánského útvaru podle zjištění Práva odposlouchávali v roce 2011 několik měsíců telefony dvěma novinářům a také policejním a justičním špičkám. Odposlechy se prý týkaly korupční aféry lobbisty Marka Dalíka a nákupu obrněných transportérů Pandur. Dalík si měl údajně říct o půlmiliardový úplatek.

Policejní odposlechy novinářů. Šlo o Dalíka a korupci kolem Pandurů
Foto: repro ČT, tan
Popisek: JUDr. Libor Grygárek

Právo uvádí, že ostravský okresní soud v červenci toho roku nařídil odposlechy redaktora Práva Jakuba Svobody a novináře MF Dnes Janka Kroupy a stejně tak postupně vyhověl policistům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v návrhu na odposlechy jejich kolegů z protikorupční policie. Policisté se prý chtěli dozvědět, odkud vzali novináři své informace.

Dnešní Právo připomíná, že o zásadní výpovědi manažera rakouského dodavatele pandurů Stephana Szücse psal jako první server Novinky.cz 10. května 2011 a o den později přinesly podrobnosti Právo a MF Dnes.

Vyšetřovatelé získali dokonalý přehled

Protimafiánská jednotka získala díky odposlechům dokonalý přehled o hovorech svých policejních kolegů – tehdejšího ředitele protikorupčního útvaru Tomáše Martince, jeho náměstka Jiřího Veselého a také vyšetřovatele případu Pandury Františka Zahálky.

„Všichni byli seznámeni s obsahem protokolu (o výpovědi utajovaného svědka),“ odůvodnil soudce nasazení odposlechů na policejní špičky ve svém rozhodnutí, které mělo Právo možnost prostudovat.

Po jak dlouhou dobu odposlechy trvaly, prý není jasné. Ví se však, že o jejich nasazení žádal žalobce Rostislav Bajger z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Vše začalo u Grygárka a Dalíka

Záznamy o povolovaných odposleších jsou podle zjištění Práva součástí rozsáhlého spisového materiálu ke kauze bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) a jeho současné manželky Jany (dříve Nagyové).

Rozkrývání případu a sledování všech linií sahajících od politiků a pražských kmotrů až po nejvyšší představitele justice totiž původně začalo právě u vyšetřování úniku klíčového svědectví o údajné Dalíkově korupční žádosti. Z úniku ÚOOZ podezřívali mj. i vlivného náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka. Že by v úniku protokolu měl prsty právě Grygárek, nakonec policisté nezjistili. Následně však požádali o další povolení odposlechů Grygárka, tentokrát v souvislosti s jeho vazbami na podnikatele Romana Janouška. Grygárek měl prý podle spisu sloužit Dalíkovi jako „štít“. Měl se údajně starat o to, aby Roman Janoušek a případně další osoby nebyly trestně stíhány, nebo se starat o to, aby případné započaté kauzy byly odloženy či zastaveny. Vyšetřovatelé prý také podezřívali Martince či Milana Cícera z Finančně-analytického oddělení Ministerstva financí. Ti mu měli podle zdůvodnění žádosti o odposlechy napomáhat.

Dnešní Právo informuje i o dalším nasazení odposlechů. Ty se měly týkat někdejšího náměstka ministra vnitra Michala Moroze, kterého podezřívají spolu s Grygárkem ze sabotáže. V seznamu odposlouchávaných prý figurují další vysoce postavení státní zástupci - stávající pražská městská žalobkyně Jana Hercegová nebo někdejší Grygárkův nadřízený Vlastimil Rampula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …