Policejní prohlídky kvůli ostravským zakázkám skončily dnes ráno

17.09.2013 10:08

Prohlídky související s podezřelými zakázkami na ostravském magistrátu, které v pondělí dopoledne začali provádět detektivové protikorupční policie, skončily až dnes ráno. Kriminalisté začnou zajištěné důkazy vyhodnocovat. ČTK to řekl dozorující státní zástupce Vít Koupil z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Razie podle něj souvisejí s prověřováním městských zakázek, které policie provádí od konce loňského roku.

Policejní prohlídky kvůli ostravským zakázkám skončily dnes ráno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavební práce, ilustrační foto

"Prohlídky jsme provedli na dvaceti místech. Například v budově ostravského magistrátu či v prostorách radnice obvodu Ostrava-Jih. Byli jsme i v Kulturním domě Poklad v Ostravě-Porubě," řekl žalobce. Další místa specifikovat ještě nechtěl. Dodal ale, že prohlídka se například nekonala na krajském úřadě. "Krajský úřad jsme pouze požádali o součinnost. Požádali jsme je o vydání určitých dokumentů. V čemž nám vyhověli," uvedl.

Detektivové podle něj během pondělí a noci na dnešek zajistili rozsáhlý materiál. "Odnesli jsme výpočetní techniku, listinné důkazy a paměťové karty. Nyní veškerý materiál vyhodnocujeme," uvedl s tím, že důkazy zajišťovali kvůli prověřování podezření ze spáchání několika trestných činů - zneužití pravomoci úřední osoby, sjednávání výhody při veřejných zakázkách a pletichy při veřejných zakázkách.

Policie už v loňském roce začala prověřovat devět stavebních zakázek ostravského magistrátu

"Pokud zjistíme skutečnosti, že byl spáchán trestný čin, zahájíme trestní stíhání. Pokud se podezření nenaplní, případ odložíme," řekl. Podle něj pondělní razie a prohlídky souvisejí s činností Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Ten už před časem prověřoval některé zakázky ostravské radnice. "Postupovali jsme ale i na základě podání řady občanů," řekl.

Protikorupční policie už v loňském roce začala prověřovat devět velkých stavebních zakázek ostravského magistrátu. Některé z nich byly spolufinancované z fondů Evropské unie. Jednalo se o veřejné zakázky, které magistrát v minulosti vyhlásil a realizoval. Policie případy prověřovala pro podezření ze zvlášť závažných zločinů zneužití pravomoci veřejné osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…