Policejní zásah před Národním muzeem byl v pořádku, uvedla GIBS

26.08.2023 14:24 | Monitoring

Březnová protivládní demonstrace a následný zásah policie u Národního muzea budily vášně. Muž, který na policii podal trestní oznámení (a to i na ministra vnitra Víta Rakušana z hnutí STAN), však neuspěl. Generální inspekce bezpečnostních sborů uvedla, že zásah byl v pořádku. Podnět byl takzvaně uložen.

Policejní zásah před Národním muzeem byl v pořádku, uvedla GIBS
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zásah Policie ČR před Národním muzeem

Server iRozhlas.cz v této souvislosti hovoří o tom, že pražská policie nyní řeší možné křivé obvinění. Uvedl to alespoň advokát muže, kterého se zásah týkal. Podle nějž příslušníci policejních složek použili proti jeho klientovi bezdůvodně násilí. Náměstek policejního prezidia Tomáš Lerch však již dříve hovořil o tom, že muž zasahující policisty napadal.

„Policejním orgánem GIBS nebylo zjištěno jednání mající znaky trestného činu, tedy nebyly zjištěny důvody pro zahájení úkonů trestního řízení ze strany GIBS,“ sdělila serveru mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Právník Zdeněk Kašpárek zastupující muže, jenž podal trestní oznámení, však se závěrem nesouhlasí a jsou zvažovány další kroky. 

Generální inspekce bezpečnostních sborů incidenty, ke kterým došlo před Národním muzeem v březnu, na základě několika podání přezkoumala už dříve. Neměla ale podezření, že by se policisté dopustili protiprávního jednání. Podání tak jenom předala pražskému policejnímu ředitelství, aby vyhodnotilo, zda se nejednalo o kázeňské provinění. 

Do budovy Národního muzea se 11. března pokusilo vniknout několik stovek účastníků protivládní demonstrace. Protestující chtěli z budovy strhnout ukrajinskou vlajku, policie je vyzývala k rozchodu, ale protestující ji příliš neakceptovali.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Žádám, aby bylo zveřejněno video,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 26.08.2023 14:53:03
ukazující, jak stovky občanů se snaží vniknout do budovy. Tuto lež Rakušana by si už mohli nechat novináři od cesty a měli by se na Rakušanovi domáhat odpovědi, na základě čeho tak usuzuje a ať zveřejní videa, jak se lidé vlamují do dveří muzea. Nic takového, dle mého, na dosavadních záběrech vidět není. Policie a Rakušan by své tvrzení, kterým odůvodňují brutální zásah měli doložit.

|  13 |  1

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…