Policie: V láhvích vhozených ke Stropnickému byla hořlavá směs

09.06.2015 13:08

V láhvích, které v neděli někdo hodil na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), byla podle chemické analýzy hořlavá směs. Policie případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení ve stádiu pokusu. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Podle něj na ministrův pozemek pachatel či pachatelé hodili čtyři láhve s tekutinou. Jednu z nich policisté předali k odborné analýze, zbývající tři se po dopadu rozbily.

Policie: V láhvích vhozených ke Stropnickému byla hořlavá směs
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Martin Stropnický

Zjištěný obsah láhve nebude policie s ohledem na vyšetřování blíže specifikovat, uvedl mluvčí. Ministr vnitra Milan Chovanec novinářům dnes řekl, že šlo o chemickou látku, která by začala hořet, pokud by se „takzvaný molotovův koktejl spustil“. Stropnický k obsahu zápalných láhví České televizi řekl, že obsahovaly ropnou směs, jejíž přesné složení se ještě analyzuje.

Podle informací Práva láhve dopadly na terasu domu, nevybuchly však s plnou intenzitou, plameny se tak podařilo po několika minutách uhasit. Policejní mluvčí ale nevěděl, jestli láhve po dopadu začaly hořet. „Tuto informaci v tuto chvíli nemám,“ řekl Hulan. Jestli láhve hořely, neví ani Stropnický, který v době útoků nebyl doma.

Podle Stropnického láhve směřovaly na dětské pokoje

Ministr uvedl, že láhve někdo hodil na jejich dům v neděli kolem 04:00, kdy tam spali tři lidé. Podle místa jejich dopadu má dojem, že byly směřovány na dětské pokoje. Myslí si však, že útok musí jednoznačně souviset s jeho funkcí a že to byla reakce na jeho názory nebo kroky, které dělá na ministerstvu. Současně „má vztek“, že to ohrožuje jeho rodinu.

Podle policejního mluvčího je analýza obsahu láhví jen jedním z kroků vyšetřování události. Policisté současně zjišťují, kdo a proč láhve na pozemek hodil. „Cílem je zjistit, kdo za tím stojí, jeho motiv, jestli šlo o klukovinu, nebo to bylo něco vážnějšího. Podle toho se bude směřovat i další vyšetřování,“ dodal Hulan.

Ostraha ministra Stropnického byla posílena

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek už v pondělí informoval, že v době útoku nebyl ministr doma, někteří členové jeho rodiny ano. Nikomu se ale nic nestalo. Případ vyšetřuje nejen státní, ale i vojenská policie, navíc byla zvýšena ostraha ministra. Rozsah a způsob zvýšení bezpečnostních opatření v okolí ministra úřad ale nespecifikoval.

Podle Chovance Stropnického střeží armáda v součinnosti s policií, u jiných ministrů nebo ústavních činitelů ochrana zatím zvýšena nebyla. „Není k tomu důvod. Zatím byl identifikovaný útok na objekt, kde pan ministr bydlí. Otázka je, jestli byl veden na něj nebo na jiného člena rodiny,“ dodal Chovanec. „Nyní je potřeba, aby věc vyšetřila policie,“ řekl k případu mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…