Policie a armáda společně procvičí ochranu hranic proti přívalu uprchlíků

18.09.2015 9:28

Policie a armáda si při jednodenním cvičení vyzkouší ochranu hranic pro případ zesílení migrační vlny. Cvičení připravují na pokyn premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Uskuteční se ještě do konce září. K tématu se dnes v 09:30 ve sněmovně vyjádří ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a obrany Martin Stropnický (ANO) společně s policejním prezidentem Tomášem Tuhým. ČTK to oznámila mluvčí Ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Policie a armáda společně procvičí ochranu hranic proti přívalu uprchlíků
Foto: Jan Duchek
Popisek: Česko-německé pomezí na Šumavě

Cizinecká policie v reakci na příliv běženců do Evropy ze Sýrie a dalších částí Blízkého východu posílila v polovině června kontroly. V neděli pak poté, co Německo ohlásilo obnovení kontrol na německo-rakouské hranici, zvýšila počet policistů u hranic s Rakouskem o 200. Podle Tuhého je tak již 700 příslušníků mimo své domovské útvary. „Policie ČR průběžně prokazuje, že v současné situaci zvládá zajišťovat bezpečnost občanů. Společné cvičení s Armádou ČR je však důležitý způsob, jak si v praxi vyzkoušet schopnost spolupráce těchto složek v krizových situacích,“ uvedl Chovanec.

Armáda je podle Stropnického za krizové situace připravena okamžitě nasadit potřebný počet vojáků s příslušnou technikou. „Od počátku migrační vlny je velení armády v úzkém kontaktu s vedením policie. Společné cvičení je logickým pokračování této spolupráce,“ dodal ministr.

Za prvních sedm měsíců letoška vzrostla migrace v Česku o více než 109 procent. Od ledna do srpna 2015 bylo na českém území zjištěno 6092 cizinců, což je o 3214 případů více než za shodné období loňského roku. Evropská komise navrhuje běžence do členských zemí EU rozdělit na základě povinných kvót, což česká vláda odmítá. Prosazuje proti tomu lepší kontrolu vnější hranice EU a tím lepší regulaci přílivu migrantů.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…