Policie jde po exministru Drábkovi. A má v hledáčku i další známé jméno z jeho éry

16.05.2018 16:18

Někdejší náměstek ministra práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromíra Drábka Vladimír Šiška má další problém. Znovu se o něj zajímá policie. Jenže tentokrát v tom Šiška není sám. V hledáčku policie se ocitl i exministr Drábek. Informuje o tom server iDnes.cz.

Policie jde po exministru Drábkovi. A má v hledáčku i další známé jméno z jeho éry
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michaela Marksová v Lidovém domě

Jak informuje web iROZHLAS.cz, do případu dotačního podvodu je kromě inkriminovaného šéfa resortu zapleteno i několik vysoce postavených zaměstnanců ministerstva. „Mohu uvést, že náš útvar vede trestní stíhání dvou bývalých vedoucích představitelů Ministerstva práce a sociálních věcí. Ti jsou obviněni z přípravy trestného činu dotačního podvodu a trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, dílem dokonaného a dílem ve stadiu přípravy,“ řekl pro iROZHLAS.cz Ibehej. Dále je jeden bývalý vedoucí oddělení MPSV obviněn ve věci přípravy trestného činu dotačního podvodu.

„Věc se týká transformace organizace ‚Institut výchovy bezpečnosti práce‘ na státní příspěvkovou organizaci ‚Fond dalšího vzdělávání‘, dle závěrů kriminalistů NCOZ bez opory v zákoně,“ dodal pro web rozhlasu Ibehej. Serveru iDnes.cz se podařilo zjistit, že obviněným ministrem je Jaromír Drábek. Informaci potvrdil sám exministr. A jedním dechem vyšetřovatele zkritizoval. „Jsem trestně stíhán za to, že jsem opakovaně podepsal změnu zakládací listiny příspěvkové organizace ministerstva. Kreativní výklad policie je, že jsem tyto změny provedl úmyslně protiprávně, přičemž ani úmysl, ani protiprávnost není usnesením o zahájení trestního stíhání ani jeho odůvodněním jakkoli doložena,“ uvedl bývalý politik.

Fond dalšího vzdělávání je státní příspěvková organizace, jejímž posláním je zabezpečit projekty vedoucí k podpoře vzdělávání dospělých. Mluvčí fondu se podle informací Rozhlasu k věci odmítla vyjádřit.

Pro Fond dalšího vzdělávání jde již o několikátou kauzu. V roce 2016 byl fond také prověřován ze strany NCOZ. Policisté si do centrály fondu přišli pro dokumenty o jeho činnosti a hospodaření. Stalo se tak v reakci na nedobré výsledky auditu hospodaření fondu. Tehdy došlo mimo jiné i k téměř trojnásobnému překročení provozního rozpočtu fondu. I vznik fondu byl problematický, v roce 2015 Nejvyšší kontrolní úřad rozhodl, že MPSV fond založilo v rozporu se zákonem.

Současná ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová se pro opakované skandály kolem fondu rozhodla zřídit pracovní skupinu, která má zajistit ochranu zájmů ministerstva a zamezit páchání dalších škod. Samotná výše dosavadní škody ještě nebyla vyčíslena, bude teprve předmětem trestního řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…