Policie odložila kauzu nepravdivých letáků z prezidentských voleb

12.03.2018 12:45

Policie odložila trestní oznámení kvůli šíření nepravdivých informací před prvním kolem prezidentských voleb. Tehdy se ve schránkách v Moravskoslezském kraji objevily letáky s informací, že příznivci prezidenta Miloše Zemana nemusí v prvním kole k volbám, protože hlava státu automaticky postupuje do druhého kola. Informaci České televize (ČT) o odložení trestního oznámení ČTK potvrdila policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Policie odložila kauzu nepravdivých letáků z prezidentských voleb
Foto: Repro ČT
Popisek: Miloš Zeman při inauguraci

„Policejní orgán věc odložil, neboť nebyly zjištěny skutečnosti nasvědčující spáchání trestného činu,“ uvedla Holčáková. Trestní oznámení tehdy podala bývalá místopředsedkyně moravskoslezské organizace Strany práv občanů Ludmila Večerková. Osobně sice leták nedostala, ale policii kontaktovala na základě informací, které získala od známých. ČTK tehdy řekla, že takové jednání považuje za nefér boj, protože zpráva může ovlivnit spoustu lidí a zvláště starší voliči si mohli myslet, že je informace pravdivá. Autora letáku, kterému hrozilo až tříleté vězení, se ale nakonec nepodařilo dohledat. Informace se šířila i prostřednictvím sociálních sítí. Zemanovi protikandidáti spojitost s výzvou odmítli.

V prvním kole získal v kraji Zeman 49,24 procenta hlasů, což byl jeho nejlepší krajský výsledek. Zvítězil i v druhém kole prezidentských voleb, když ho v kraji volilo 383 104 lidí a získal 62,31 procenta hlasů, což byl rovněž jeho nejlepší krajský výsledek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…