Policisté si stěžují na GIBS. Prý je šikanuje a komplikuje jim práci

13.04.2014 15:43

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) čelí trestnímu oznámení kvůli podezření ze zneužívání pravomocí. Minulý měsíc ho podala Liga lidských práv. Jak uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), sám chce prověřit, zda GIBS nešikanuje policisty. Výsledek této prověrky pak prý rozhodne i o budoucnosti jejího ředitele Ivana Bílka.

Policisté si stěžují na GIBS. Prý je šikanuje a komplikuje jim práci
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek v pořadu ČT Hyde park

Chovanec prohlásil, že někteří policisté mají pocit, že je inspekce šikanuje. Současně ale podle něj platí, že GIBS je potřebná instituce a je nutné odlišit, kdy si někdo oprávněně stěžuje, od případů, kdy takto argumentuje policista, který se opravdu dostal do konfliktu se zákonem.

„V každém případě, pro mě zásadní číslo je, kolik policistů, kteří byli v začátku prověřováni, bylo následně obviněno, obžalováno a odsouzeno," nechal se slyšet. Právě tenhle poměr podle něj vypovídá o tom, jestli GIBS funguje tak, jak má.

Svou nespokojenost dala najevo i Liga lidských práv. V březnu podala na inspekci trestní oznámení kvůli podezření ze zneužívání pravomocí. GIBS podle ligy například úmyslně nevyšetřuje některé případy policejního násilí, inspekce je prý také zneužívána proti nepohodlným policistům.

Vedení GIBSu se však nechce k trestnímu oznámení nyní vyjadřovat.

Vedení GIBSu prý selhalo

Liga minulý měsíc zveřejnila analýzu monitorující dvouleté působení GIBSu. „Vyplývá z ní, že její ředitel Ivan Bílek a jím dosazené vedení naprosto selhali při plnění úkolů inspekce a měli by být co nejrychleji vyměněni," uvedl mluvčí ligy Dan Petrucha.

Podle ligy se náměstek inspekce Dušan Brunclík podílel na kriminalizaci a likvidaci policisty Rudolfa Setváka, který se měl před lety stát ředitelem inspekce, a byl soudem osvobozen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…