Politici nesouhlasí s návrhem Tomia Okamury zestátnit ČRo a ČT

24.10.2017 13:44

Představitelé předních politických stran v Česku nesouhlasí s pondělními výroky předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury o zestátnění veřejnoprávních médií. Podle politiků by to vedlo ke konci demokracie v Česku. Šéf SPD v pondělí v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu řekl, že hnutí chce zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit Českou televizi a Český rozhlas, aby byl jasný dohled Nejvyššího kontrolního úřadu nad hospodařením veřejnoprávních médií, připomněla ČTK.

Politici nesouhlasí s návrhem Tomia Okamury zestátnit ČRo a ČT
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Tomio Okamura jako host Partie na TV Prima

„Návrhy na zestátnění ČRo a ČTV z dílny T. Okamury je útok na demokracii. To nedovolíme!“ uvedl na Twitteru místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by to byl jeden z kroků, který by vedl k likvidaci plnohodnotné demokracie. „Budeme tomu bránit ze všech sil,“ řekl.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jakékoliv zestátnění veřejnoprávních médií „rezolutně odmítá“ i hnutí Starostové a nezávislí (STAN). „Veřejnoprávní média musí zůstat svobodná a nezávislá,“ reagoval na Twitteru mluvčí strany Karel Kreml.

Zestátňovat nemíní ani vítěz sněmovních voleb, hnutí ANO. „Samozřejmě nikdo tady nic nechce zestátňovat. Máme jasný systém a my nic nechceme měnit,“ uvedl předseda Andrej Babiš. „S takovými nápady absolutně nesouhlasím,“ dodal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

K úvahám o zrušení koncesionářských poplatků se dnes na tiskové konferenci vyjádřil také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Uvedl, že Miloš Zeman se netají skeptickým názorem na koncesionářské poplatky. „Při nedávné návštěvě Plzeňského kraje pan prezident hovořil o roli České televize a domnívá se, že by právě zrušení koncesionářských poplatků České televizi výrazně prospělo,“ připomněl mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…