Politička z uskupení Vlasta rozčílila úředníky Prahy 10. Neví, o čem mluví, reagují

26.03.2015 14:00

Renata Chmelová, předsedkyně uskupení Vlasta, na ParlamentníchListech.cz zveřejnila článek, který kritizuje návrh rozpočtu vršovické radnice. S jejími argumenty ale nesouhlasí kromě koaličních politiků ani úředníci. A obratem zveřejnili své argumenty.

Politička z uskupení Vlasta rozčílila úředníky Prahy 10. Neví, o čem mluví, reagují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisknutí peněz, ilustrační foto

„Návrh rozpočtu je mírně deficitní, s tím, že se využijí rezervy z minulých let,“ uvádí Chmelová v úvodu článku. To doslova pobavilo vedoucí ekonomického odboru úřadu Máriu Gombíkovou, která rozpočet Prahy 10 sestavuje už přes 15 let. „Rozpočet musí vždy vycházet z reálných čísel předcházejících období. V prvním kroku musí být rozpočet reálný. Pokud je, musí být ufinancovatelný. Čili musí být na takový rozpočet zdroje. Pokud nejsou, musí úřad využít dluhovou službu neboli úvěr. To Praha 10 doposud nikdy nemusela,“ vysvětluje.

Návrh rozpočtu počítá se schodkem 92 milionů korun. To je ale podle úředníků pouze hranice, za kterou se schodek nemůže dostat. Skutečnost může být na konci roku jiná. Například minulý rok skončila radnice se schodkem 37,049 milionů korun, zatímco návrh rozpočtu počítal až se schodkem 620 milionů korun. Podobný scénář může nastat i letos:

„Skutečnost je vždy mírně odlišná podle toho, jak se daří čerpat peníze na investice. A když si uvědomíme, že do dnešního dne jsme v rozpočtovém provizoriu, čili se žádné investice dělat ještě před schválením rozpočtu nemohly. Teprve po schválení rozpočtu mohou být vypsána výběrová řízení, ale i ta mají určité lhůty. Takže například stavby se začnou budovat až ve druhém pololetí. Předpokládám, že investiční program, tedy se podaří naplnit maximálně ze 60 procent. Jinými slovy, je velmi pravděpodobné, že ve výsledku žádný schodek rozpočtu nebude. Můžeme skončit i v plusu,“ předpokládá Mária Gombíková. „Na financování schodku se vždy využívají rezervy z minulých let.“

Mohlo by se zdát, že Praha schvaluje rozpočet pozdě vlastní vinou. Podle radnice je to ale především tím, že rozpočet může schválit až poté, co si vlastní rozpočet schválí Magistrát hlavního města Prahy. Ten tak učinil letos 19. února, navíc městským částem změnil dotační vztahy, které se musely do rozpočtu zanést. Návrh po projednání radou musí být 15 dní zveřejněn na úřední desce, než bude schválen zastupitelstvem.

Možná ještě více úředníky sestavující rozpočet rozlítil jeden ze starších článků Renaty Chmelové, který úřad podezírá, že mlčí o tom, jak bude nakládat s 1,4 miliardy korun. „Jaké mlčí? Vždyť v návrhu rozpočtu, který na webu visí 15 dní, má 45 podrobných tabulek s jednotlivými kapitolami, které jsou paragrafově a položkově podrobně rozčleněné. Na dalších 48 stranách je vše v jednotlivých kapitolách podrobně do detailu okomentováno. Jen kapitola kultury, kterou rozporují, má komentář k tabulkám v rozsahu 11 stran,“ reaguje Gombíková, která zároveň vyzývá nové zastupitele: pokud něčemu nerozumíte, přijďte se zeptat.

„Běžné výdaje dlouhodobě rostou kolem 5 procent ročně,“ kritizuje uskupení Vlasta návrh rozpočtu. „Stačí se podívat, kam ty peníze půjdou. Nejvíce do vlastního majetku, dále do školství, sociálního odvětví a životního prostředí. A pochopitelně je potřeba si vytvořit i rezervu. To zvýšení je logické z důvodu otevření nových sociálních provozů. Jsou tam výdaje spojené s unikátní Vršovickým zámečkem, provozem škol, opravy bytového fondu. Naopak na vnitřní správně úřadu se ušetří přes tři milionu korun,“ říká vedoucí oddělení rozpočtu Marie Šustová.

Vlasta směřuje kritiku i na zvýšení investic do kulturních projektů, které mají podle opozičních politiků sloužit PR aktivitám starostky Radmily Kleslové (ANO). „V prostředcích na kulturu jsou zařazené i peníze, které jsme v oblasti kultury ušetřily minulý rok. Navíc se změnil systém financování poplatků za výherní hrací přístroje. Dříve tyto prostředky byly součástí příjmů městské části. Nyní je to již prostřednictvím dotací, které magistrát přiděluje a městské části i účelově určuje například do školství, sociální oblasti, kultury a zdravotnictví. Reálné čerpání v kapitole kultura a projekty v roce 2014 představovalo 59,532 milionů korun. Celkový objem kapitoly 061 vychází právě ze skutečnosti roku 2014, v článku uskupení Vlasta avizovaný nárůst o 27 % není pravdivý údaj. A nejde o žádné PR aktivity, ale především o granty mládežnickým organizacím na podporu a tělovýchovy a sportu,“ dodává Šustová.

„Návrh rozpočtu z rukou Kleslové však u většiny investičních akcí nenabízí podrobně rozvedená konkrétní čísla, nýbrž pouze rámcové zatížení pokladny naší městské části,“ uvádí Vlasta v tiskové zprávě. „Vždyť to není pravda! Jen kapitola 082, která má největší objem investic, má na straně 30 až 31 položku po položce rozepsanou každou investici jmenovitě. Nevím, co dalšího by tam mělo být,“ vysvětlila redakci Mária Gombíková.

Vyloženě nevěřícně úředníci reagovali na slova o rozpočtu dělaném podle starého střihu a obsahu. „Na tvorbu rozpočtu je jasně daná metodika. Nemáte žádnou možnost vychýlení. Musí se to dělat v těchto technických dimenzích, jinak porušíte zákon a dostanete pokutu. Městská část se při sestavování rozpočtu řídila platnou legislativou a pokynem Magistrátu hlavního města Prahy,“ vysvětluje Mária Gombíková. Podle Vlasty chybí v návrhu rozpočtu jeho střednědobý výhled. „Asi přehlédli stranu 41. Pochopitelně tam je, výhledové roky jsou tam patřičně indexovány,“ odráží útok Gombíková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…