Politický funus Miroslava Kalouska? Na ČT rozebírali, proč se mu v poslední době tak zoufale nedaří

31.03.2016 22:56

TOP 09 je opoziční stranou, a to už dva roky. Navzdory tomu, že koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL měla dost času na to, aby se lidem znelíbila, preference opozičních stran ODS a TOP 09 nerostou. Proč? Možná proto, že předseda Miroslav Kalousek je jedinou velmi viditelnou tváří strany, jenže tváří problematickou, protože předseda vystupuje často konfrontačně. Voličům zkrátka nestačí kritika Andreje Babiše (ANO) a Miloše Zemana.

Politický funus Miroslava Kalouska? Na ČT rozebírali, proč se mu v poslední době tak zoufale nedaří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Původně bylo shromáždění svoláno na Hradčanské náměstí, ale policie měla rozkaz na něj účastníky nevpustit. Někteří se s tím smířit nechtěli

Někdejší místopředseda TOP 09 Pavol Lukša opustil stranu, neboť se mu zdá, že současný předseda Miroslav Kalousek sází jeden agresivní výrok za druhým, vyvolává konfrontace, ale strana pod jeho vedením nenabízí žádné recepty na řešení problémů občanů. Znamená odchod Lukši ze strany její soumrak? Ve čtvrtečních Událostech, komentářích k tomuto tématu promluvil analytik Hospodářských novin Václav Dolejší.

Analytik připomněl, že Lukša měl ke Kalouskovi blízko už v dobách, kdy byli oba pánové členy KDU-ČSL. Pak se ale mezi nimi něco stalo a přestali si rozumět. „Nevím, co může být v tomto sporu, ale může v tom hrát roli prostá mužská ješitnost,“ poznamenal Dolejší.

Kalousek brojí proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi, ale to voličům zjevně nestačí. Kalouskovi prý navíc uškodilo, že z čela strany odešel Karel Schwarzenberg a od strany se odklonilo i hnutí Starostové a nezávislí. „Miroslav Kalousek je politický talent a velký rétor, ale ztratil mnoho spojenců v posledním roce,“ doplnil analytik. V tuto chvíli se zdá, že voliči od TOP 09 přecházejí k ODS. Možná by se mohli přiklonit i ke Straně zelených. Ta je sice podstatně levicovější, než byla před pár lety, ale možné je leccos.

Pár slov k tématu přidal i politolog Lukáš Jelínek, jenž má blízko k ČSSD. Podle jeho názoru je TOP 09 do jisté míry stabilní stranou, když se na ni podíváme ve světle nových hnutí, jako jsou ANO, Blok proti islámu a jiné. Česká politika je podle Jelínka v tuto chvíli plná zvratů, takže nemá příliš smysl spekulovat o osudu TOP 09. Za rok či dva se toho může stát ještě mnoho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…