Politik ANO: Berbr? To nejsou Křetínského kabelky. Zažil jsem, viděl jsem. Táta byl prezidentem Slovanu Liberec

20.10.2020 9:53

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali minulý týden v centrále Fotbalové asociace ČR na pražském Strahově. V souvislosti s údajným ovlivňováním výsledků zápasů byl zatčen místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr a dalších 19 lidí bylo obviněno. „Trest prostě musí přijít i pro ty, kterým žádná pravidla nic neříkají, kteří si tenhle krásný sport přivlastnili, ovládli a vyždímali,“ řekl nám politik hnutí ANO Martin Herman, který se ve fotbalovém prostředí pohybuje celý život.

Politik ANO: Berbr? To nejsou Křetínského kabelky. Zažil jsem, viděl jsem. Táta byl prezidentem Slovanu Liberec
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Martin Herman, radní Středočeského kraje za hnutí ANO

„Ruku na srdce, zprávy o korupci na naší fotbalové scéně už tu byly, proč se tedy vzrušovat další v pořadí, která se rozjela o víkendu? Lidé, kteří se ve fotbalovém prostředí pohybují v podstatě celý život a mezi které se počítám i já, však přece jen zpozorněli. Tady totiž nejde o nějakou Křetínského kabelu, sázky hráčů na zápasy, ani o vzpouru v jakési fotbalové asociaci. Tady jde o hlavu toho všeho! Tady jde o člověka, který má bez nadsázky na svědomí všechny ty sračky, se kterými se museli setkávat fotbalisté od šesti do šedesáti let na všech úrovních. Člověka, který vládl našemu fotbalu rukou pevnou a nekontrolovatelnou. Člověka, který si z našeho nejpopulárnějšího sportu udělal dojnou krávu. Člověka, který možná ani fotbal neměl rád. Zato měl rád peníze, ale hlavně moc,“ říká Martin Herman.



A s korupcí se sám setkal, a to v době, když pracoval jako fotbalový manažer a trenér v jednom klubu na Vysočině. „Kluci tam hráli první ligu a čekal nás rozhodující zápas o sestup. Jeli jsme někam na Moravu a tam jsme zažili tenhle od začátku „cinklý“ zápas. Věděli o tom dokonce i místní diváci, kteří mi radili, abych se nerozčiloval, že je to stejně hotové… Kluci, kterým bylo 12-14 let už se taky přestali hádat, protože jim to celé divadlo došlo. Tekly jim slzy jako hrachy, ale pořád hráli, až do konce. Hrdinové!“ popisuje Herman, investiční radní Středočeského kraje.

Anketa

Souhlasíte s nařízením nosit roušky venku?

57%
43%
hlasovalo: 15305 lidí
Zkušenosti s první fotbalovou ligou nemá, o těch by ale mohl povídat jeho otec, který několik let působil jako prezident v klubu Slovan Liberec. „Zažil jsem s ním obrovskou radost po postupu Liberce do 1. ligy, ale zažil jsem i zklamání a hořké pocity, když v klubu končil. Spoustu let nechtěl fotbal ani vidět a myslím si, že do dneška je přesvědčený o tom, že se vrcholový fotbal na hřišti nerozhoduje. Tenkrát totiž jeden sportovní deník napadl několik hráčů Liberce, že snad prodali zápas, nebo jeli v něčem jiném, to už si nepamatuju. Vedení klubu se za ně postavilo, nabídlo jim nejen morální, ale i právní pomoc, aby se hájili a žalovali ten deník. A oni? Nic. Těžko říct, jestli se báli jít proti té mašinérii, která už tenkrát nabírala na síle, nebo jestli ty zápasy opravdu prodali. Každopádně na to konto odešel z klubu můj táta, který byl od mala na hřišti a měl fotbal rád do té míry, že prostřednictvím firmy, které šéfoval do něj dával miliony. A nebyl sám, spousta slušných sponzorů z českého fotbalu odešlo, prostě nechtěli být spojováni s tím teátrem a kazit si renomé firmy. Jenže na jejich místo přišlo hromada dalších, kterým to nevadilo. A když si vezmete ty skandály, které náš fotbal a jeho vedení provázejí po celou dobu až do současnosti, je zajímavé sledovat ty nadnárodní korporáty, kterým vlastně nevadí nic, hlavně aby jejich logo bylo vidět, jejich produkty se pyšnily fotbalovým míčem a logem toho absurdního svazu, skyboxy byly narvané a hvězdy se vozily jejich autama,“ říká Herman.

Soutěže od okresního přeboru níže, to je podle Hermana pro úplatky rozhodčím naprosto ideální prostředí.



„Nikoho to moc nezajímá, nikdo moc neřeší, jestli si na Okresním svazu stěžuje Horní Lhota, že jí zařízli v Kostomlatech. Na druhou stranu tam nelétají statisíce, ale jenom tisíce, max. desítky. Když jde o sestup, nebo o postup, to se dějí věci. My tenkrát hráli o postup. Přijeli jsme na horkou půdu kdesi ve Strakonickém okrese a od začátku to byl masakr. Tvrdá hra, někdy zákeřná, soupeřovy fauly se nepískaly, rozhodčí nás držel pokud možno na naší půli, a když jsme se dostali před soupeřovu bránu, píšťalka byla v permanenci. Přesto jsme dali gól, který ale nebyl uznán, stejně tak, jako nebyly písknuty dvě penalty po kriminálních zákrocích. Jako trenér, který tenkrát spíš vypomáhal kamarádovi, jsem na lajně vyváděl psí kusy, nadával rozhodčímu, prostě hrůza… a rozhodčí nic. Úsměv, ani mě nenapomenul. Jen když jednou běžel kolem, přitočil se a řekl: Tady nevyhrajete, nerozčiluj se. Pak přece jen penaltu písknul, proti nám. Po zápase kluci málem rozkopali dveře kabiny. Kdo hrál, ví, o čem mluvím. Kdo ne, věřte, že v těch emocích jednáte trochu jinak, než je obvyklé. Já si, ještě celý rudý vztekem, šel do kabiny rozhodčích pro registračky a tam mě čekal veselý chlapík, který mi s úsměvem na rtu oznamoval, že proti nám nic nemá a že to nemám brát osobně. Byli jsme tam sami, takže jsem mu ještě v těch emocích téměř bez rozmýšlení vrazil facku a odešel tu radostnou zprávu zvěstovat do naší kabiny. A bylo po všem,“ popisuje své zkušenosti Martin Herman.

Anketa

Je dobře, že policie rozehnala demonstranty na Staroměstském náměstí?

80%
20%
hlasovalo: 25654 lidí
„Snad vás na závěr alespoň trochu pobavím při téhle neveselé litanii. Jednou jsme hráli „doma“ a místo třech rozhodčích přijeli jen dva, jeden asi onemocněl, to už nevím. Naštěstí jsme v našem městečku disponovali pravým nefalšovaným rozhodčím, který byl na místě a svolil, že kolegům vypomůže. Zápas jako vystřižený z encyklopedie fotbalových leváren. Od začátku bylo jasné, kdo si má odvézt body. Nenaděláš nic… a jak jsme tak po zápase seděli a nadávali na sudí, jaký jsou to parchanti, najednou se zjevil ten náš místní sudí a jenom kroutil hlavou: Tomu neuvěříte, on ten hlavní rozhodčí zapomněl, že jsem domácí a začal se se mnou dělit o peníze! Okamžitě jsme vystartovali, ale i rozhodčímu evidentně došla vážnost situace, takže jsme zahlédli už jen jeho záda a uslyšeli pískot pneumatik…,“ dodává Herman.

Dodejme, že Roman Berbr včera rezignoval na všechny své funkce ve fotbale. V současné korupční kauze jde o ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy prostřednictvím rozhodčích. Kontroverzní Berbr, který má podle médií coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí i na dění v celém českém fotbale, byl v neděli vzat do vazby. Do ní údajně putovali také sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý prvoligový hráč Michal Káník. Policie tvrdí, že ovlivňování zápasů řídila organizovaná skupina.

A co by dodal Martin Herman na závěr? „Já jsem přesvědčený, že ten trest prostě musí přijít i pro ty, kterým žádná pravidla nic neříkají, kteří si tenhle krásný sport přivlastnili, ovládli a vyždímali. Že se prostě na každý prase vaří voda!“ uzavírá Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …