Politolog: Až skončí Bártův soud, skončí i politická sebevražda VV

10.03.2012 18:52

Věci veřejné jsou odepsané. V průzkumech veřejného mínění získávají už nějakou dobu jen něco kolem dvou procent preferencí a plní média už jenom soudním procesem s jejich faktickým šéfem Vítem Bártou, který čelí podezření z rozdávání úplatků. Až skončí proces, politicky skončí i Věci veřejné - to si myslí politolog z Univerzity Karlovy Josef Mlejnek.

Politolog: Až skončí Bártův soud, skončí i politická sebevražda VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud s Vítem Bártou

"Radek John svůj potenciál v politice už spotřeboval. Agendu, kterou měli, tedy boj s korupcí, to už jim asi nikdo neuvěří. Ať soud dopadne jakkoliv, Bárta zůstane zapsán u veřejnosti jako člověk, který rozdává obálky s penězi. Myslím, že pro stranu tento soud znamená dokončení kolektivní politické sebevraždy," řekl Mlejnek v rozhovoru pro server iDNES.cz.

Strana se podle politologa celkem jistě v příštích volbách do sněmovny nedostane. Je si toho vědoma, a proto by trvala na zachování stávající vlády i v případě Bártova odsouzení. "Vládní koalice by měla problémy, jak zdůvodnit další vládnutí s Věcmi veřejnými," popsal Mlejnek situaci, která by nastala, kdyby byl Bárta uznán vinným. "Objevovaly by se otázky, proč vládnou se stranou, jejíž faktický šéf je odsouzený korupčník. Poslanci a ministři za VV, předpokládám, budou chtít v koalici zůstat, protože její rozpad by zřejmě přivodil předčasné volby a oni by přišli o poslanecká křesla, na kterých mají sedět až do léta 2014. Do čela strany by pravděpodobně instalovali Karolínu Peake, která je asi jediná z političek VV, která jakž takž může mít nějaký kredit u veřejnosti."

Proces s Vítem Bártou podle Mlejnka vrhá špatné světlo na českou politiku jako takovou. "Je zřejmé, že to na veřejnost působí negativně a lidé tak mohou získat k politice ještě horší vztah. Vrhá to špatné světlo na všechny politické strany," podotkl. "Trošku optimistický by naopak mohl být závěr, že by se snad mohla zvýšit ostražitost lidí vůči novým stranám tohoto typu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…