Politolog: Babiš je jako okresní tajemník z Dietlových seriálů. Překonal nejdivočejší sny KSČM

22.10.2021 8:34

Sociální demokraté i komunisté vypadli ze Sněmovny. Získali méně než 5 % hlasů a museli opustit sněmovní lavice. Ale podle politologa Stanislava Balíka teď mají levicoví voliči zastání v šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který po celou dobu svého 8letého vládnutí spolu s ČSSD zvedal penze seniorům a přivlastňoval si kroky vlády v oblasti sociální politiky. Sympatizanti komunistů prý v Babišovi mohou vidět typického pokračovatele normalizačních kádrů.

Politolog: Babiš je jako okresní tajemník z Dietlových seriálů. Překonal nejdivočejší sny KSČM
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO).

Sněmovní volby v roce 2021 notně překreslily politickou mapu. Ze Sněmovny zmizeli poslanci sociální demokracie a komunistů. Jejich voliče získal na svou stranu šéf hnutí ANO Andrej Babiš a částečně i Tomio Okamura.

Politolog Stanislav Balík v rozhovoru pro server Aktuálně.cz popsal, proč se Babišovi podařilo ulovit voliče i v komunistických vodách.  

„Andrej Babiš skutečně překonal v mnohém i ty nejdivočejší sny komunistické strany, především v sociální oblasti. Typově by Andrej Babiš mohl být předsedou KSČM a nikdo by se asi moc nedivil.,“ poznamenal Balík.

Babiš je sice jedním z nejbohatších Čechů, ale podle Balíka v sobě nezapře dobu, kdy vyrostl a kdy se formovalo jeho uvažování.

„Nicméně se chová přesně jako komunistický okresní tajemník z Dietlových seriálů. On si to asi ani neuvědomuje, ale v takové atmosféře jako komunista vyrostl. Jeho mikromanagement připomíná skutečně dietlovské figury ze seriálů Muž na radnici či Okres na severu – bez jakéhokoliv systému a velkých idejí autoritativně vše okamžitě řeší, málokdy se u toho radí, protože vše je třeba na poslední chvíli neustále zachraňovat. Říct o Babišovi, že je prototypem normalizačního komunisty přitom rozhodně neznamená, že je přesvědčený marxista, ale naopak že je esencí technicistního a bezideového normalizačního autoritářství,“  míní Balík.

Okres na severu: Seriál Jaroslava Dietla o tajemníkovi KSČ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…