Politolog radí ČSSD: Kvůli nálepce moderní levicové strany nezapomínejte na staromódní voliče. Jinak...

14.03.2015 21:19

Za spíše prestižní než skutečně vlivový považuje spor o statutárního místopředsedu sociální demokracie politolog a historik Stanislav Balík. Uvádí to v článku, který na své názorové straně zveřejnily sobotní Lidové noviny. Své tvrzení dokládá tím, že post statutárního místopředsedy nebyl poslední rok a půl obsazen, a strana to nijak nepoznala.

Politolog radí ČSSD: Kvůli nálepce moderní levicové strany nezapomínejte na staromódní voliče. Jinak...
Foto: STAN
Popisek: Stanislav Balík, děkan FSS Masarykovy univerzity

Balík naznačuje, že podobně nevýznamná je také skutečnost, že poprvé má ČSSD po včerejšku dvě místopředsedkyně. "Ví ale širší veřejnost, voliči nebo alespoň členové ČSSD, kdo všechno byl dodnes místopředsedou? Komu třeba mimo Ústecký kraj dnes něco řekne jméno Jany Vaňhové?“ pokládá si Balík řečnickou otázku.

Strana se po menších krocích snaží změnit vnitrostranické mechanismy

Sociální demokracie podle něj odložila někdejší "velkohubou rétoriku velké a skokové modernizace“. Místo toho se po menších krocích snaží změnit některé nefunkční vnitrostranické mechanismy. "Pokud třeba skutečně otevře primárky všem členům, bude to výzva i pro další demokratické strany, již nebudou moci dlouho vzdorovat a jež může proměnit podobu volených zastupitelů všech úrovní,“ upozorňuje Balík.

Závažné změny prý probíhají v oblasti programu ČSSD, kterému dominují představitelé tzv. Nové levice. Jejich argumentace je ukotvena v současném sociálně-liberálním vnímání hodnot typu rovnosti, spravedlnosti a úlohy státu. "Jde o nejrůznější zákazy (kouření v hospodách), zvýrazňování úlohy menšin pod záminkou jejich údajné diskriminace (sexuálních, etnických, náboženských), posilování role státu pod pláštíkem veřejného dobra (například ingerence státu do práv rodičů v otázkách výchovy dětí),“ píše politolog.

ČSSD plní předvolební sliby lépe než ANO. Proč tomu preference neodpovídají?

Upozorňuje na to, že ČSSD je na tom v plnění snadno zapamatovatelných předvolebních slibů, jako zvýšení minimální mzdy, navýšení penzí či zrušení zdravotnických poplatků mnohem lépe než její úhlavní koaliční partner ANO.

Nezdá se však, že by to voliči oceňovali. Je to vidět jak na výsledcích komunálních voleb, tak na současných preferencích sociální demokracie. Voliči totiž oceňují "umělecký“ dojem, který Babiš vzbuzuje.

Kvůli nálepce moderní levicové strany by ČSSD neměla zapomínat na "staromódní“ levicové voliče

Závěrem Balík připomíná, že úspěch ČSSD Miloš Zeman založil na faktické likvidaci levicových oponentů, s výjimkou komunistů, a jejich vtažením do strany, která je od té doby mixem různých levicových proudů.

Chce-li proto ČSSD zůstat i nadále hlavním pólem české politiky, nesmí připustit vytěsnění určitých témat ze stranické sebeprezentace. "Kvůli nálepce moderní levicové strany by neměla rezignovat na reprezentaci klasických, 'staromódních' levicových voličů,“ domnívá se Balík.

Jinak by tito voliči novou reprezentaci nakonec našli například ve strukturách kolem Miloše Zemana. "Pokud by se rozštěpila i sociální demokracie, namaže si majitel Agrofertu všechny konkurenty na chleba (koblihu),“ varuje závěrem Stanislav Balík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…