Politolog žijící v USA se vysmál prezidentovi: Trump bude celou noc googlovat, kde je Sýrie, kde je Korea

21.01.2017 10:11

Inaugurační projev Donalda Trumpa byl pro mě surrealistický zážitek, říká v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV politolog žijící v USA Igor Lukeš.

Politolog žijící v USA se vysmál prezidentovi: Trump bude celou noc googlovat, kde je Sýrie, kde je Korea
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Igor Lukeš

„Začalo to tím, když pastor ještě před Trumpovým projevem četl známý citát z bible o tom, že království boží patří chudým a těm, kdo jsou pokorní. Protože ti, kdo jsou poníženi, budou potom povýšeni. A přitom celý svět ví, že nastupující prezident se systematicky chlubí svým bohatstvím, které s nikým rozhodně nesdílí a to do té míry, že neplatí dlouhé roky vůbec žádné daně. A co se pokory týče, tak dravě sebestředný Trump je přesně opakem pokory,“ uvedl Lukeš.

  • Celé video je ZDE

Samotný Trumpův projev označil za populistický, který možná potěší lidi, kteří jej volili. „A kteří si myslí, že lze vrátit chod dějin o 20 let. Ale já myslím, že každý realistický člověk, který chápe podstatu ekonomických vztahů v 21. století, vám řekne, že to není nic než čirý populismus,“ pokračoval Lukeš v kritice Trumpova projevu.

„Například tam říkal, že americká střední třída ztratila svoji dřívější životní úroveň, protože cizinci ji ukradli. Tak samozřejmě to potěší lidi, kteří ztratili zaměstnání v textilních továrnách, protože trička se dneska šijí v Bangladéši, ve Vietnamu nebo v Číně. Ale zkuste textilní průmysl vrátit do Ameriky. To prostě nejde, pokud nechce člověk platit 90 dolarů za jedno tričko,“ myslí si Lukeš.

Přiznal také, že od roku 1949 Spojené státy platí za bezpečnost západní Evropy, a od konce studené války za bezpečnost západní a východní Evropy a Balkánu. Od konce druhé světové války platí také za bezpečnost Japonska a Jižní Koreje. „V tomhle ohledu má rozhodně pravdu. Ale nesmíte zapomenout, že to je přesně agenda, kterou by mu na stůl dal pan Putin, kdyby měl přístup do Bílého domu. To znamená oslabit NATO a zničit EU. A v tomto ohledu je Trump vlastně k nezaplacení. Protože vykonává agendu, kterou má už minimálně deset let na stole v Kremlu pan Putin,“ upozornil Lukeš.

Podivil se také nad Trumpovým výrokem, podle něhož Spojené státy zamezí přístupu Číně k umělým ostrovům, které Čína buduje v Jihočínském moři. „No a co se stane, když tam zítra Čína vyšle nějakou velkou námořní skupinu? Budou Spojené státy najednou ve válečném stavu s Čínou?“ ptá se v této souvislosti Lukeš.

Trump také říká, že moc se vrátí do zapadlých zapomenutých amerických vesnic, kde nejsou zaměstnání, která tam bývala po celá dlouhá desetiletí. A zároveň říká, jak vybuduje tu nejmocnější armádu světa, která zamezí nukleárnímu pokroku v Severní Koreji. „Tyhle dvě věci dělat zároveň je skutečně veliké sousto,“ upozornil Lukeš.

Trumpa považuje za naprosto nezkušeného. „Jsem přesvědčen, že Trump bude do noci sedět v Oválné pracovně a googlovat, kde je Sýrie, kde je Korea.“

Přechod z jednoho prezidenta na druhého je podle Lukeše nepřipravený a program na prvních sto dnů je naprosto nekonkrétní, plný vágních slibů o tom, že Amerika bude znovu veliká. „My všichni jsme američtí vlastenci, chceme, aby Amerika byla veliká. Ale jak?“ ptá se Lukeš závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…