Polsko se soudci EU ustoupilo, ale málo. Peníze nebudou, vzkázala Jourová

01.07.2022 14:44

Polsko prý ustoupilo v oblasti justice málo požadavkům Bruselu. Tak by se dala shrnout informace, kterou tlumočila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová ve čtvrtek polské televizi TVN 24. Zároveň prý uvedla, informuje server iDnes.cz, že novelizovaný polský zákon o tamějším Nejvyšším soudu nesplňuje milníky stanovené exekutivou EU, které by Polsku umožnily získat peníze z unijního fondu obnovy.

Polsko se soudci EU ustoupilo, ale málo. Peníze nebudou, vzkázala Jourová
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

Polský premiér Mateusz Morawiecki podle serveru iDnes.cz doufá, že země obdrží první část peněz na přelomu tohoto roku.

 „Polsko se bude muset nad podmínkami zamyslet,“ řekla Jourová a zopakovala, že pokud je Polsko nesplní, exekutiva EU peníze z fondu obnovy nevyplatí.

„Polsko se bude muset přizpůsobit podmínkám, a pokud nebude mít dostatečnou odezvu v právně závazných pravidlech pro soudnictví, která budou odpovídat milníkům, peníze nevyplatíme. Ale opakuji to, co už řekla předsedkyně (Ursula von der Leyenová),“ uvedla Jourová podle serveru iDnes.cz.

 „Některé ukazatele jsou plněny na 100 procent, jiné o něco méně. Tehdy začíná proces diskuse a vyjednávání s Evropskou komisí,“ reagoval Mateusz Morawiecki.  

Podle dostupných informací měla EU největší problém s tzv. Disciplinární komorou, kterou bylo možno vnímat jako nástroj na "neposlušné" soudce. Polský prezident Andrzej Duda ale již podepsal novelu zákona o Nejvyšším soudu, která tuto komoru likviduje.

EU zatím Polsku zadržuje poměrně velké množství peněz. Jde téměř o 36 miliard eur (přes 890 miliard korun) z mimořádného unijního "covidového" fondu.

Hlava Evropské komise Ursula von der Leyenová se nechala slyšet, že EU začne Polsku peníze vyplácet, až budou platit nové polské předpisy týkající se soudnictví. „Schválení tohoto plánu souvisí s jasným závazkem Polska, že bude dodržovat nezávislost soudnictví,“ uvádí ve svém článku server iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…