Polsko zabavilo ruskou školu ve Varšavě. Lipavský na to chtěl jít přes peníze

30.04.2023 9:02 | Kauza

Napětí mezi státy EU na jedné straně a Ruskou federací na straně druhé stále houstne. Teď Polsko zabavilo školu ruské ambasády ve Varšavě. Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) chtěl jít podobnou cestou, ale nakonec si to rozmyslel. Z několika důvodů.

Polsko zabavilo ruskou školu ve Varšavě. Lipavský na to chtěl jít přes peníze
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Server polského deníku Gazeta Wyborcza upozornil, že v sobotu 29. dubna ráno napochodovali policisté do ruské školy v Kielecké ulici a vyzvali tamní osazenstvo, aby se vystěhovalo do 6 hodin večer téhož dne.

Gazeta Wyborcza upozornila, že existuje verdikt polského soudu, podle kterého Rusové drží budovu v rozporu s polskými zákony. Rozhodnutí se vedle školy, kde studovaly děti ruských pracovníků ambasády, týká ještě jednoho objektu, kde podle polské strany pobývali špioni. O zabavení této druhé budovy bylo rozhodnuto už v loňském roce.

Ministerstvo zahraničních věcí Polska v komuniké týkajícím se obou těchto nemovitostí doporučilo zahájit exekuční řízení, neboť budovy nebyly využívány k diplomaticko-konzulárním účelům a jsou v protiprávním držení Ruské federace. Jak v případě již zabaveného „špiona“, tak v případě nemovitosti v Kielecké ulici „existují pravomocná rozhodnutí polských soudů, která nařizují jejich vydání oprávněnému vlastníkovi – státní pokladně,“ uvádí se v komuniké ministerstva.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský se před časem pokusil zpoplatnit užívání pozemků, na kterých stojí budovy, v nichž v Česku sídlí diplomaté Ruské federace. Ale nakonec tento návrh z vlády stáhl. Informoval o tom server Blesk.cz, který spekuloval o tom, že v tomto rozhodnutí sehrálo roli i stanovisko českých tajných služeb.

České ministerstvo zahraničí však tvrdí, že tajné služby v tomto rozhodnutí nehrály roli. „Spekulace o zásahu tajných služeb můžeme vyvrátit,“ uvedl mluvčí resortu Daniel Drake.

Pokud by Lipavského návrh prošel a Česko by po Rusku za pozemky chtělo nájem, mohla by z Kremlu přijít odvetná reakce. Týkat by se mohla Českého domu, který se nachází v centru hlavního města.

O nápravě majetkových vztahů mezi Českem a Ruskem na území České republiky se začalo mluvit po propuknutí kauzy Vrbětice, kdy Česko z ruské ambasády vyhostilo desítky lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Trapné. Ubohá úroveň diplomacie. V Polsku i u nás., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSascha , 30.04.2023 10:02:26

|  8 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…