Polským politikům a voličům promluvil do duše Obama. EK rozjela procedury směřující k sankcím. Ruce pryč od Polska, zlobí se Jakl

11.08.2016 21:04

Nad vztahem našeho severního souseda s Evropskou unií se na svém blogu na serveru iDnes.cz zamýšlí novinář, ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause Ladislav Jakl.

Polským politikům a voličům promluvil do duše Obama. EK rozjela procedury směřující k sankcím. Ruce pryč od Polska, zlobí se Jakl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl při Hovorech na pravici XIX. Tentokráte nejen o propagandě v médiích

Poukázal na to, že loňské prezidentské a následně parlamentní volby přinesly do Polska zcela jinou politickou realitu.

Voliči podle Jakla dali přesvědčivě najevo, že „dosavadní lokajský kurs vůči Bruselu a Berlínu se jim pranic nelíbí“. Nová garnitura strany Právo a Spravedlnost získala přesvědčivý mandát v podobě ústavní většiny a začala plnit své sliby.

  • Celý text je ZDE

„Klacky pod nohy jí u toho hází polský Ústavní osud, který předchozí vláda na poslední chvíli v očekávání své drtivé prohry protiprávně přeobsadila ještě před koncem mandátu dosavadních soudců. Je jasné, že nová moc se snaží věc napravit, a to formou ústavních zákonů, na které má od voličů sílu,“ vysvětluje Jakl situaci v Polsku.

Polský Ústavní soud označuje Jakl za „pohrobka poražené vlády“, který se nevzdává. „A komicky označuje ústavní zákony (které jsou součástí ústavy) za protiústavní. Zrovna dnes vydal úřadující předseda polského Ústavního soudu další prohlášení v tomto smyslu,“ napsal dnes Jakl.

Podle něj má polský Ústavní soud silné spojence: „Do duše polským politikům a i voličům nedávno přijel promluvit americký prezident Obama a Evropská komise dokonce už rozjela procedury směřující k sankcím vůči Polsku,“ upozornil.

Vyjádřil naději, že „Poláci se nedají“. „A tím dávají naději i nám, abychom se i my učili vzkazovat do Bruselu své NE. Už proto jsme povinni se dnes ozvat a nahlas říci: ruce pryč od Polska!“ uzavřel Jakl své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…