Pomáhejte si, vyzvala policie. Češi poslechli. Ale Hamáček nebude rád

02.03.2021 12:54

Od středy budou policisté požadovat, aby potvrzení o cestě mimo okres měli občané vytištěné, ukázané na mobilu stačit nebude. Nemáte tiskárnu? „Občané si budou muset pomáhat,“ míní policejní mluvčí. Už si tedy pomáhají. Tím, že si hlásí, kde policie stojí a kontroluje.

Pomáhejte si, vyzvala policie. Češi poslechli. Ale Hamáček nebude rád
Foto: Václav Fiala
Popisek: Policejní kontroly

Mezi nejvíce kritizované nové opatření patří zákaz bezdůvodného přejíždění mezi okresy, které komplikuje život zaměstnancům, podnikatelům a do jisté míry i policistům. Navíc, od středy prý nebude stačit elektronické potvrzení. „Od středy už budeme vyžadovat, aby lidé měli vše vytištěné na papíře a prokazovali se tím,“ řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Serveru EuroZprávy pak důvod vysvětlila tisková mluvčí z Policejního prezídia České republiky Hana Rubášová, která tvrdí, že dokument má stejnou hodnotu, jako doklady od vozu. „Když vás zastaví hlídka, také jí nepředložíte řidičský, občanský průkaz, osvědčení o registraci vozidla a zaplacené pojištění oskenované v mobilu či v jiném moderním technologickém zařízení. Vše dokládáte fyzicky, a proto je nutné mít i papír zdůvodňující překročení hranic okresu přímo u sebe,“ říká.

A když někdo nemá tiskárnu? „Občané si budou muset pomáhat. Pokud někdo nevlastní tiskárnu, bude se muset obrátit na souseda či kamaráda, kterým do e-mailu pošle písemné zdůvodnění, a přátelé mu ho vytisknou. Jistě se najde někdo, kdo má tiskárnu doma, anebo v zaměstnání,“ říká policejní mluvčí, ale doporučuje, aby si lidé vytištěné potvrzení předávali bezpečně, tedy ne osobně.

Lidé si skutečně pomáhají. Ale asi ne tak, jak by policie chtěla. Teprve druhý den policisté stráží okresy a už je na světě stránka KontrolniBody.cz, která mapuje, kde se policejní hlídky nacházejí. „Pokud jste na své cestě narazili na policejní hlídku nebo kontrolní bod, zaznamenejte je do mapy,“ zní jednoduchá instrukce. Body na mapě se dělí na hlídky a zátarasy, přičemž hlídka je mobilní a kontroluje náhodně, tudíž na mapě nezůstává déle než 4 hodiny, zatímco zátaras je stabilní kontrolní místo, přes které nelze bez kontroly projet.

Zatím stránka ukazuje policejní kontroly v okolí Prahy, zejména na východě a na jihu. Hlídky a zátarasy se také koncentrují na severovýchodě země, od Pardubic po Šumperk a pár záznamů pochází i z okolí Ostravy, Zlína či Uherského Hradiště. Naopak, západ republiky hlásí jen dvě mobilní hlídky v okolí Jirkova a Lelova. Na jihu je hlášena jediná, v okolí Radčic a zátaras u Soběslavi. Ani jedna hlídka není hlášena na D1 a ani okolí dálnice není označeno jako místo, kde by policisté číhali na překračovače hranic okresů. Ovšem není jasné, zda policie skutečně není v těchto místech přítomná nebo zda v těchto oblastech žádní uživatelé stránky nejezdí.

Autoři prohlašují: „Tato stránka slouží k monitoringu kontrol a zátarasů ozbrojených složek v souvislosti s nařízením vlády platného od 1. 3. 2021. Důrazně vyzýváme všechny uživatele, aby zvážili nutnost své cesty a dodržovali během cesty všechna hygienická opatření. Tato stránka nemá za cíl znevažovat práci ozbrojených složek, které jsou kvůli zločinecké organizaci ve svém velení pod hrozbou finanční destabilizace sebe a svých blízkých nuceny v nepříznivém počasí provádět represi vůči svým spoluobčanům, které by měly chránit, a jsou tak nuceny podílet se na destrukci své vlasti.“ Registrace není nutná, nicméně uživatelé jsou omezeni v tom, kolik mohou za 24 hodin umístit bodů a kolik jich mohou odebrat.

Mapa zátarasů a kontrol

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…