Pomsta přišla: Hlavoun STAN sejmul Piráty. Účet za to, jak mu myli hlavu

24.10.2021 19:49

Senátor za STAN – a předseda komise pro Ústavu – Zdeněk Hraba se v neděli pro CNN Prima NEWS vyjádřil ke koaličnímu partnerovi – k Pirátům. A asi je příliš nepotěšil, když uvedl, že i jedno křeslo pro Piráty ve vládě vnímá jako dost.

Pomsta přišla: Hlavoun STAN sejmul Piráty. Účet za to, jak mu myli hlavu
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Hraba se nechal slyšet, že k Pirátské straně láskou nijak nehoří. „Takže nedokážu odhadnout, jakou roli budou mít Piráti při vyjednávání o nové vládě. Myslím si, že by to mělo být adekvátní jejich volebnímu výsledku,“ poznamenal Hraba.

Na Twitteru pak ještě dodal, že smlouvu jako takovou, jež byla mezi Piráty a STAN sepsána, nezpochybňuje. „Jen některá její ustanovení by měla reflektovat povolební realitu. Voliči rozhodli, a tak nevidím důvod, aby strana se čtyřmi poslanci měla stejný počet ministrů. To je věc politická, ne smluvní...,“ uvedl.

Piráti si však i přes debakl ve volbách, kdy do poslaneckých lavic usednou jen čtyři jejich poslanci, nárokují křesel rozhodně více. A to tolik, kolik budou mít Starostové a nezávislí. Předseda Pirátů Ivan Bartoš totiž argumentuje tím, že právě podle koaliční smlouvy mělo být zastoupení 1 pro STAN ku 2,5 pro Piráty. 

Piráti a Starostové a nezávislí šli přitom do voleb společně, vlivem kroužkování však pronikli do Sněmovny většinově zástupci STAN.

To, že Hraba se s Piráty zrovna nemusí, bylo patrné například v srpnu letošního roku. Když se totiž Hraba pochlubil, že hlasoval pro zákon třikrát a dost, neozvali se jen pracovníci neziskovek a aktivisté, ale také členové Pirátů. Vadilo jim, že Hraba je uveden jako garant pro spravedlnost a justici. Jeden z pirátských zakladatelů tehdy dokonce uvedl, že Hrabou se zabývá celorepublikový výbor, a to už od jeho vyjádření k „českému Floydovi“. 

Například poslankyně Pirátů Olga Richterová tehdy uvedla, že hlasovat pro tento zákon není nic, čím by se senátor měl chlubit. „Fakticky jen další falešné řešení problému vyloučených lokalit kvůli populistickým bodům. Život v okolí a daných lokalitách bohužel nezlepší. Vše dopadne za jiného na děti a příbuzné. Mrzí mě, že Senát nepřijal i naše pozměňovací návrhy, které by byly lidštější,“ posteskla si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…