Pomůžeme vám s migrační krizí. Premiér Sobotka mluvil s jordánským králem

25.10.2015 13:50

Premiér Bohuslav Sobotka dnes nabídl jordánskému králi Abdalláhovi II. pomoc při řešení migrační krize. Znovu ho také stejně jako premiéra Abdalláha Ansúra pozval do Prahy. Sobotka, který je na první návštěvě arabského světa, s jordánskými politiky jednal v Ammánu také o násilí mezi Izraelci a Palestinci z poslední doby.

Pomůžeme vám s migrační krizí. Premiér Sobotka mluvil s jordánským králem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Bohuslav Sobotka v USA

„Mě velmi mrzí, že v posledních dnech umírali lidé na obou stranách,“ řekl Sobotka králi Abdalláhovi II. na začátku společné schůzky. Ubezpečil ho o tom, že Česko je připraveno diplomaticky pomáhat brzkému obnovení mírových rozhovorů, a zdůraznil, že Praha dlouhodobě podporuje řešení konfliktu na principu existence dvou států – židovského a arabského.

Jak s králem, tak s premiérem Ansúrem jednal Sobotka především o migrační krizi. Už v sobotu uvedl, že Česko je Jordánsku v příštím roce připraveno dát pomoc v hodnotě 100 milionů korun. Finance půjdou především na program Medevac, humanitární pomoc nebo na vojenskou spolupráci.

Ansúr pozván do ČR

Právě o konkrétních požadavcích Jordánců týkajících se další vojenské spolupráce dnes Sobotka diskutoval se svým jordánským protějškem. Zatím šlo především o výcvik jordánských vojáků českými specialisty, nyní se mluví i o možnosti, že by čeští vojáci cvičili v této blízkovýchodní zemi.

S Ansúrem, kterého také pozval do Česka, Sobotka diskutoval i o možném otevření jordánského velvyslanectví v Praze. Ke stejnému kroku jordánskou stranu při své letošní návštěvě vybídl už prezident Miloš Zeman.

Odpoledne český premiér navštíví uprchlický tábor Zaatarí, kde nyní žije asi 80 000 běženců ze Sýrie. Zaatarí je tak největším utečeneckým táborem na Blízkém východě. Na území Jordánska, které má se Sýrií společnou hranici v délce téměř 380 kilometrů, je syrských uprchlíků dohromady asi 630 000, což je nejvíce po Turecku a Libanonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…