Popletl jste si volby, vyjel v debatě Telička na komunistu. Pak si ťukal na čelo

14.02.2014 17:19

REPORTÁŽ Na první z cyklu debat českých kandidátů do Evropského parlamentu, které pořádá think tank Evropské hodnoty, byla patrná rétorická i věcná rivalita zejména mezi bývalým eurokomisařem Teličkou a současným europoslancem Kohlíčkem. Jak došlo na problémy s dotacemi, ústeckou „polívčičku“ přihřál z publika i dřívější náměstek hejtmana Ústeckého kraje Arno Fišera.

Popletl jste si volby, vyjel v debatě Telička na komunistu. Pak si ťukal na čelo
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Debata českých kandidátů do EU

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí

Při první ostré kandidátské debatě se v Ústí nad Labem slovně o přízeň voličů „utkali“ bývalý eurokomisař, diplomat a lobbista Pavel Telička (lídr ANO pro volby do Evropského parlamentu), současný europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM) a diplomat, právník a vysokoškolský učitel evropského práva Pavel Svoboda (lídr za KDU-ČSL), bývalý člen vlády a někdejší místopředseda lidovců.

Pozvaní hosté měli původně diskutovat o sociální podpoře mladých nezaměstnaných lidí, o tom, zda by záruky pro ně měly v Evropě fungovat nikoli jen jako doporučení, ale jako závazek všech členských států. Dalším okruhem byla podpora mobility občanů a návrh vyplácení podpory v nezaměstnanosti ve státě, v němž dotyčný právě působí, nebo kde naposledy pracoval.

Pane europoslanče, neopozdil jste se?

Hned na začátku Telička zkritizoval matadora Evropského parlamentu Jaromíra Kohlíčka, že hudruje nad problémy, které jsou více méně tuzemské, nikoli evropského charakteru. „Nám nejde o to, aby naši lidé chodili pracovat do zahraničí, ale naopak aby pracovali v tuzemsku,“ řekl totiž mimo jiné Kohlíček, který pokračoval kritikou českého školství, v němž se produkují nepoužitelní vysokoškoláci a na gymnázium docházejí čtyřkaři. „Chci se zeptat, jestli jste nezmeškal parlamentní volby národní. Neporozuměl jsem, proč by naši lidé měli pracovat jen v tuzemsku,“ reagoval Telička, že to nechápe zejména tehdy, pokud je v dané zemi vysoká nezaměstnanost. „To, co tu povídáte, jsou témata národní. Podle mě jste se opozdil o dva měsíce,“ ironizoval, že dlouholetý europoslanec měl kandidovat spíše do národní sněmovny.

Telička považuje za zásadní téma svého případného euroangažmá zejména zvyšování konkurenceschopnosti evropské a české ekonomiky například i formou odbourávání bariér, mezi něž řadí systémovou liberalizaci tam, kde ještě není. Kohlíček pro změnu vyzdvihuje jako českou devizu především cestovní ruch, čímž opět „nadzvedl“ Teličku. „No já si stále myslím, že my jsme zemí průmyslovou,“ oponoval mu v jeho opěvování cestovního ruchu, při němž Kohlíček kritizoval například českou liknavost v udělování víz, kdy například lázeňští pacienti z Libye mají v naší republice víza do Německa, neboť do Česka je nedostali.

K původně avizovanému tématu nezaměstnanosti v úvodním entrée se nejelementárněji nakonec přiblížil Svoboda, který se v jedné chvíli omluvil za svůj způsob formulací: „Omluvte mě, já jsem právník,“ bonmotoval. Zdůraznil také, že jestli něco evropské politice chybí, pak je to vnitrostranický boj o ideje. Sám směroval dotaz na Teličku.  „Neobáváte se, že vám někdo vytkne střet zájmů v tom smyslu, že jste působil jako lobbista?“ Telička promptně reagoval: „Já myslím, že ano – právě jste tak učinil,“ rozesmál přítomné a zdůraznil, že sice působil ve specifickém soukromém sektoru, ale byla to zkušenost k nezaplacení. „Doporučil bych to všem českým politikům,“ neodpustil si ironii.

Svoboda dále v hovoru mimo jiné zmínil téma, které bude jistě průřezové pro všechny české europoslance bez ohledu na stranické tričko. „Myslím, že se shodneme na tématu dopravy,“ uvedl. „Když se daří Německu, musí se dařit i nám,“ zmínil dále mimo jiné. V otázce přijetí eura ale po změnu narazil na téma, s kterým se zbývající dva adepti neztotožnili. „Česká republika na euro není připravena,“ konstatoval Telička. „Přijetí eura je sci-fi,“ reagoval neochotně ke společné evropské měně i Kohlíček.

Ústecký kostlivec opět vytažen

Pod povrchem hovoru neustále probublávala kritika českých vlád, které nezvládly a ani nebyly ochotné využít potenciál spojenectví s Evropou. „Česká republika prvních deset let v EU prostě prohospodařila. Je vlastní vinou marginalizována. Její vliv je menší než odpovídá její velikosti, počtu obyvatel a politické váze,“ začal s tímto aspektem Telička. Zřejmě ťal do živého, protože jeho slova potvrdili následně i oba přísedící kandidáti, ale směroval k tomu i dotaz z publika. „Je to nehoráznost. Jsme v té situaci vlastní vinou, a to i zde v Ústeckém kraji a nezužuji to jen na čerpání či zneužívání evropských fondů,“ podotkl Telička, čímž ale „probudil“ přítomného krajského radního Arno Fišera.

Ústecko je už doslova zprofanováno jako region, kde se vyšetřují a odsuzují politici a vysoce postavení úředníci za korupční jednání při čerpání dotací z evropských operačních programů. „Podařilo se nám vyjednat 900 miliard,“ připomněl Arno Fišera, který to zřejmě považoval za šlápnutí na kuří oko, a rozvinul anabázi všech okolností, vývoje a dopadů, které měla celá kauza na čerpání peněz pro rozvoj Ústeckého kraje. „Kalouskovi se to hodilo, aby se útočilo do tohoto regionu. Je to politická věc. Zastavte to. Uvítal bych, kdyby se naši europoslanci spojili jako jeden muž,“ apeloval na přítomné kandidáty do Evropského parlamentu a dodal ještě: „Zastavte útoky do vlastních řad.“

Evropě to osladíme? No prosim vás…

Hlavním tématem večera přitom měla být diskuze o nezaměstnanosti zejména mladé generace. Z dotazů veřejnosti však bylo patrné, že evropská politika jako taková a dosavadní liknavý přístup Česka k unii jsou otázky sice obecné, zato zřejmě hosty z řad veřejnosti právě ony pálí. „Mě osobně zajímá, jak budete hájit naše zájmy,“ uvedl z pléna diskutér Jaroslav Dubský (KSČM), který je místostarostou v Krupce na Teplicku. „My to tu sabotujeme, proto jsme na periferii. Oni nás prostě neberou,“ souhlasil s laxností české země i další diskutující z řad veřejnosti.

Telička také zdůraznil, že Česko v Evropě postupovalo v duchu Klausova rčení „Rozpustíme se v unii jako cukr v šálku kávy“. „České vládě chybí jasná strategie evropské politiky,“ nešetřil negativy a neodpustil si sarkasmus v souvislosti s někdejším reklamním heslem k českému předsednictví „Evropě to osladíme“, v němž spolu s tvářemi známých osobností hrály zásadní roli kostky cukru. „Ano, my si neustále necháme okopávat kotníky a pak ještě si dáme motto ´Evropě to osladíme´. Jde o zesměšnění a pozici kverulanta,“ ťukal si pomyslně na čelo Telička, podle něhož si Česko v daném případě tehdy samo dalo pozici, kdy existujeme MY a pak ONI, ti zlí v Bruselu, jimž je potřeba to pořádně osladit. „Jsou tu dva tábory, které jsou v kleštích,“ řekl.

Vy to nahráváte? Ptám se kvůli pohybu

Na zahajující z deseti plánovaných debat dorazilo ve čtvrtek večer nakonec kolem 35 posluchačů. „Pět z dalších debat by mělo být v Praze,“ zmínil moderátor večera a ředitel Evropských hodnot.

Na ústeckou debatu do sálu první dorazil Pavel Telička, který ostřížím zrakem projel všechny řady křesel a překvapil jednoho z neznámých mužů: „S vámi si píšu, že ano?“ Hned v úvodu také položil otázku na moderátora, zda je vše nahráváno. Po tázajícím se pohledu reagoval: „Ptám, se jen proto, zda se můžu pohybovat,“ naznačil Telička, že se mu lépe hovoří, když není uvězněn pasivně za stolem, ale může manipulovat s „cestovním“ mikrofonem.

Poslanec Kohlíček se pro změnu od počátku snažil hýřit humorem. Při pořizování společné fotografie házel cukrbliky. „Neměli bychom třeba vykasat nohavice,“ vtipkoval a jal se zároveň předvést. Kandidát Svoboda pro změnu zaujmul rovnou své místo u stolku na pódiu a působil od první chvíle, dá se říci, nejrozvážnějším dojmem.

Akce bude i napříště koncipována s pevnými časovými pravidly, kdy na začátku má každý kandidát 4 minuty na představení sebe či svých postojů k práci v EU. Na každou odpověď, ať spoluhostů nebo diváků, má dvě minuty, což vždy hlídá časomíra na tabuli.

Kandidáti jsou do předvolebních debat zváni na základě přesného klíče, který vychází z dostupných průzkumů volebních preferencí od Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd. „Na tuto první debatu jsme pozvali i zástupce ODS, ale strana měla ve stejném termínu sněm ve Středočeském kraji, kde právě vybírá kandidáty,“ podotkl Radko Hokovský.

Další ze série regionálních brífinků s kandidáty se uskuteční ve čtvrtek 27. února v Ostravě. Stěžejním bodem konverzace by měla být evropská energetická politika neboli uhlí, jádro nebo zelená energie. Více lze zjistit na stránkách www.evropskehodnoty.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…